Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Kadın Kolları Başkanı ve Kadın Kolları Genel Başkan  yardımcısı Merve Kır, 11 ilde yaşanan depremde yıkılan binalar ve binlerce insanın ölmesine sebep olan imar affı yasası ile ilgili suç duyurusunda bulundu.

Kır açıklamasında, “Yıkılan binalar ile ilgili birçok dava açtığını belirterek, “Depremde ölen ve yaralanan vatandaşlarımız adına davalar açıyorum" dedi.

CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, Zonguldak Adliyesi önünde şikayette bulunarak şunları söyledi:

"Türkiye 6 Şubat 2023 tarihinde yeni bir deprem gerçeği ile karşı karşıya kalmıştır. Depremin yarattığı yokuma zamanında müdahale edilememesi sonucu, aradan 18 gün geçmesine rağmen cenazelerimiz halen enkaz altındadır.

Buradan öncelikle beceriksiz ve liyakatsiz tek adam ile atadığı bürokratların sorumlu olduğu aşikardır. Hem depremin ilk 2 gününde olayın vehametini algılayamamışlar hem de kurtarma çalışmalarında beceriksiz bir yönetim organizasyonu ortaya koymuşlardır. Ancak depremin 3. gününde sahaya girebilmişlerdir. 

Tek adamın ve AKP’nin sorumluluğu bu kadar değildir. En son 2018 yılında vatandaştan oy almak işin çıkardıkları imar afları bu sonucu doğurmuştur. Denetimsiz yapılmış binalara, kaçak yapılara bir kanunla olur demişler ve vatandaşların enkaz altında kalmalarına sebebiyet vermişlerdir. Türkiye genelinde 3 milyon 152 bin bina, mevcut deprem bölgesinde ise 214 bin bina bu af kapsamında yasal hale getirilmiştir. Ancak bu eksiklikler vatandaşın depremde yıkılan binaların altında kalmasına yol açmıştır.

Aslında enkaz altında kalan Erdoğan, AKP ve liyakatsiz yöneticilerdir. Şimdi çıkmış bu eleştirileri yapan, gerçekleri ortaya koyan siyasileri ve medya kuruluşlarını hain, terörist ilan ediyorlar. Öbür dünyaya kalmadan, bu dünyada da hesap vermeleri için konuyu yargıya taşıyorum. Tek adam yönetiminin ve yandaş hale getirilen kamu kuruluşlarının hataları sebebiyle depremde ölen ve yaralanan vatandaşlarımız adına davalar açıyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu