Zonguldak Belediye Meclisi AK Parti ve CHP gurubu arasında su polemiği yaşandı. AK Parti gurubu gündemin 4 maddesinde Şehit ve Gazi yakınlarına uygulanan yüzde 50 indirimin en düşük taban aylığı alan emeklilere de uygulanmasını teklif etti. Polemiğin ardından 4’üncü maddesine ek yapılarak taban ücretten emekli aylığı alan emeklilere su indirimi yapılmasına karar verildi.

Sadece Zonguldak için değil Türkiye için uyarı: “O hastalık artıyor!” Sadece Zonguldak için değil Türkiye için uyarı: “O hastalık artıyor!”

Zonguldak Belediye Meclisi Mayıs ayı ilk birleşiminde gündemin 4'üncü maddesi olan Su ve Kanalizasyon Müdürlüğünün 26.04.2024 tarihli ve 102866 sayılı, Zonguldak Belediye Gelirleri Tarifesinin Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Hizmetleri Ücretleri bölümünde Su Ücret Tarifesi ve Atıksu Ücret Tarifesi konulu kısımların (B) bendinin "Engelli İndirimli Konut" şeklinde düzenlenmesi ve (J) bendinin eklenerek "Şehit Yakını ve Gazi İndirimli Konut" şeklinde düzenlenerek ücretlerinin belirlenmesi konusunda AK Parti ve CHP gurubu arasında su polemiği yaşandı.

Madde ile ilgili söz alan AK Parti sözcüsü  Şendoğan Karataş, “Alınan karar doğru ve yerinde isabetli bir şey. Ancak bir geriye döndüğümüzde bir, iki 2023 tarihindeki toplantıya geldiğimizde Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına daha doğrusu grup başkanı o dönemde şöyle bir öneride bulunmuştu. Neydi o önerge En düşük emekli maaşları vatandaşlarımızın kullanmış oldukları ücretinin de indirim yapılmasını yönünde bir teklifte bulundum. Neydi o teklifi? Yüzde elli oranında bir indirimdi aslında efendim. Doğru mu Sayın Başkanım?  şimdi nezaketen bu teklif bizi bilen bizim olarak vermemiz çok yerinde olmayabilir. Eğer verecekse tabii ki desteğimizi vereceğiz. Ha eğer teklifi yenilemeyecekse bizim bu maddeye ilişkin ilave edilmesi gerektiği Cumhuriyet Halk Partisi'nin o görevde yapmış olduğu teklifin aynısını bir yeniden yeniliyoruz diyoruz ki Yine Zonguldak merkezli ikamet eden vatandaşlarımızın kullanmış oldukları mesken su tarzı ücretlerin indirimi yapılmasını  bölümünün geleceği ayrı bir madde olarak ayrı bir bölüm olarak eklenmesini teklif ediyoruz" dedi.

Ardından söz alan CHP grup sözcüsü Atınç Kayınova, Hatırlatması için de çok teşekkür ediyorum. Kendileri o gün gündeme almamışlardır önemli değil. Hatta neredeyse oynama bile yapılmamıştı diye hatırlıyorum. Bugün sanki keser döner sap döner sap döner akılları başlarına gelmiş vaziyette. Emeklilik yılını hatırladılar iki bin yirmi dört yılında yılı konusunda Sayın Cumhurbaşkanımıza söylediği cümle üstünden gidersek 2023 yılından  bir yıl daha orada belediye başkanlığı koltuğunda oturdular. Bizim gelmemizi beklemişler. Peki ben o gün bu önergeyi nasıl yapmıştım? Değerli basın mensubu arkadaşlarım da vardı. Zonguldak'taki ikameti olmayan öğrencilerin ikametlerini Zonguldak'ı almaları koşuluyla yüzde elli indirim suda indirim yapacağız demişler. Ben de demiştim ki evet bu çocuklar Zonguldak'ta okuyorlar. Bu ülkenin sorunu. Bunların ana babaları başka şehirde. Ama bizim çocuklarımız da başka şehirlerde okuyor ve bu şehir emekli şehri demiştim. Emeklinin Türkiye'de en yoğun olduğu şehir. Bu insanların da çocuk başka okulda okuyorlar, başka şehirlerde okuyorlar. Gelin Türkiye'de bir renk oluşturalım. Zonguldak'taki emeklilerin de, taban tabandan maaş alan ki o zaman beş bin liraydı. Ve insanların beş yüz lira da tam burası Şu anda dinledim. Beş bin beş yüz lira tabandan maaş alan insanlara, emeklileri aynı onların çocukları da diğer illerde çözülüp çözülmediğini bilmiyoruz. Çünkü spora dikkat olarak belediyelere bırakılmış. Ve şimdi basında da okuduk, gördük. Sayın Cumhurbaşkanı da iki bin yirmi dört yılında emekliler yılı olarak ilan ettiği ve emeklilere birçok kazanım sağlayacağını söyledi. Biz Zonguldak Belediyesi olarak bunu çalıştık. Dediğiniz şeyi çalıştık. Konuştuk. Değerlendirdik. Bu önergeyi buraya yazarken biz bunu da değerlendirdik. Ancak kanunla kanun düzenlemesiyle ilgili bir çalışmanın var olduğunu ve Aile Sosyal Bakanlığı üstünden bu çalışmanın süreceğini de bekliyoruz.  Bu konuda sadece Zonguldak olarak değil, Türkiye olarak da bir ihtiyacın olduğu açıktır. Biz Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Cumhurbaşkanı kabinesini göreve davet ediyoruz. Biz her zaman emeklimizin yanında olacağız diyorum. Şu anda böyle bir önergenin de günde alınmasının gerekli olmadığını düşünüyorum dedi.

Konuşmaların ardından AK Parti gurubu şehit ve gazi yakınlarına uygulanan en düşük taban aylığı alan emeklilere su ücretinde indirim yapılması teklifini getirdi. Teklif oylamaya sunularak AK Parti ve CHP gurubu tarafından onaylanarak  Plan ve Bütçe Komisyonuna sevk edildi.

B7950699 F2Ef 4F91 9947 A70Af6B9532F

B7950699 F2Ef 4F91 9947 A70Af6B9532F

Editör: Sertaç Özdemir