Ekonomist Murat Kubilay, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılı kapsamında hatıra parası olarak basılan madeni paranın 5 TL olmasının nedenini açıkladı. Kubilay, “2005'te 6 adet 0 atılan ulusal paramıza 2 adet 0 geldiğini yakında itiraf etme durumunda kalırlar” dedi.

Kubilay, Türk Lirası'ndaki düşüş ve değer kaybı nedeniyle toplum baskısı sonucunda 5 TL madeni paranın hızla tasarlandığını ve basıldığını belirtti. 1 kuruş, 5 kuruş ve 10 kuruş gibi düşük değerli madeni paraların günümüzde kullanım dışı kaldığını ve bu trendin devam edeceğini ifade etti.

Ekonomist Murat Kubilay, 100. yıla özel üretilen madeni paranın neden 5 TL olduğunu açıkladı.  “Konseptin doğruluğu ve estetik değeri üzerine yorum yapmayacağım. Onun yerine neden 5 TL basıldığını izah edeceğim” diyen Kubilay, “2005’te 6 adet 0 atılan ulusal paramıza 2 adet 0 geldiğini yakında itiraf etme durumunda kalırlar” şeklinde konuştu. Kubilay öte yandan, 50 ve 100 TL’nin de 5 yılın sonunda madeni para olma ihtimali olduğunu söylerken 500’lük, 1000’lik ve 2 binlik kağıt paraların çıkacağını da kaydetti.

“1 KURUŞ RESMEN ÖLÜ DOĞMUŞTU”

Kubilay paylaşımının tamamında şu ifadelere yer verdi:

“Toplum baskısı neticesinde, aceleye gelen bir tasarımla son günde bu eksik tamamlanmış. Konseptin doğruluğu ve estetik değeri üzerine yorum yapmayacağım. Onun yerine neden 5 TL basıldığını izah edeceğim.

1 kuruş resmen ölü doğmuştu, tedavüle çıktıktan birkaç ay sonra yerlere atılır oldu. Ardından 5 kuruş sessizce kullanım dışı kaldı. 2018 sonrasında 10 kuruş ve 25 kuruş günlük işlemlerden silindi. 50 kuruş küçük yerlerde hala kullanılıyor, yerel seçimden sonra o da tümden kaybolacak. 1 liranın ömrü az daha uzun olur.

Müdürlerin makam araçları ne olacak? Müdürlerin makam araçları ne olacak?

“YENİ PARALAR YAKINDA KULLANIMA GİRECEK”

Eğer elektronik ödeme sistemleri ve kredi kartı teknolojisi gelişmeseydi, esnaf erişemediği bozuk paralardan ötürü şimdiki gibi sadece hayıflanmaz, iş yapamadığı için isyan bile ederdi. Buna rağmen yeni paralar yakında kullanıma girecek. Bizde 6’lı madeni para ve banknot sistemi uygulanıyor. Bu değiştirilemez kural değil ama muhtemelen sürdürülecek.

“5000 VE 10000 LİRALAR DA ÇIKARILABİLİR”

Önümüzdeki 5-7 yılda en küçük madeni para 1 lira olacak. 5, 10 ve 20 lira da hızla madeni paraya dönüşecek. Enflasyonun ve döviz kurunun durumuna bağlı olmakla birlikte, şu anda ilk duyduğunuzda garip bile gelse, 50 ve 100 TL’nin de 5 yılın sonunda madeni para olma ihtimali var. Tabii bu esnada kağıt 500, 1000 ve 2000 liralar da çıkmış olacak. 5000 ve 10000 liralar da çıkarılabilir.

“ULUSAL PARAMIZA 2 ADET 0 GELDİĞİNİ YAKINDA İTİRAF ETME DURUMUNDA KALIRLAR”

Enflasyon sarmalı maalesef böyle acımasız olur. Teknoloji çağı durumun daha trajik olmasını ancak bu kadar önleyebiliyor. 1970-2004 arasını bilenler sürekli yeni paraların sisteme sürüldüğünü hatırlayacaklardır.

Özetle, 2005’te 6 adet 0 atılan ulusal paramıza 2 adet 0 geldiğini yakında itiraf etme durumunda kalırlar. TBMM’deki soru-cevap kısmında, tarafsızlık ve liyakatına çok güvenildiği söylenen Başkan Gaye Erkan’ın bu soruya cevap vermekten kaçındığını da eklemiş olalım. Tabii hakikatler ortada.” /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu