Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Zonguldak’ın merkez ilçesinde yürütülen ve AK Partinin en önemli projelerinden biri olarak uzun zamandır lanse edilen, Lavuar Alanı Projesinin durdurulduğu resmiyet kazandı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, projede karşılaşılan su basması ve zemin sıvılaşması sorununa karşı bir çözüm yolu bulunup bulunmadığına, yüklenicinin projeden çekilme talebinin olup olmadığına ve projede hangi aşamaya gelindiğine ilişkin TBMM’ye sunmuş olduğu 31Ekim 2022 tarihli soru önergesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca yanıtlandı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan 24 Ocak 2023 tarihli yanıtta, karşılaşılan su basması sorununa çözüm olarak projenin dehliz yapısındaki suyun kurutularak, yalıtım malzemeleri ile çeşitli kaplamaların yapılmasının planlandığı ancak hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan ilave maliyet artışının mevzuattaki %10’luk yasal sınırı aşması nedeniyle çalışmaların durdurulduğu açıklandı.

Söz konusu yanıtta, ortaya çıkan ilave maliyeti üstlenmek istemeyen yüklenicinin şartname ve sözleşmedeki haklarına istinaden, projeden tasfiye talebinde bulunduğu bilgisine yer verilirken, “Tasfiyenin onaylanmasına müteakip yeniden ikmal için ihale çalışmalarına başlanılacaktır” denildi.

Yüklenici firmaya bugüne kadar hakediş olarak toplam 14.444.606,76 TL tutarında ödeme yapıldığı, bu ödemenin Rapid Şarjömen restorasyonu, çevre düzenlemeleri ve ticaret alanlarının inşasına binayen verildiği belirtilirken, önergesine verilen cevapları değerlendiren CHP’li Yavuzyılmaz ise şunları söyledi:

“AK Parti, Lavuar Alanında öngörüsüzlüğün anıtını inşa etti”

“06.05.2021 tarihinde, 69.504.000 bedel ile İhale edilen ancak aradan geçen yaklaşık 2 yılın ardından proje bölgesine tabela asmaktan öteye geçilemeyen ‘Lavuar Alanı Projesiyle’ ilgili olarak Meclise sunmuş olduğumuz son soru önergemiz geçtiğimiz günlerde yanıtlandı.

Söz konusu yanıta göre, aylarca tanıtımı yapılan projenin daha başlayamadan durdurulduğu, yüklenicinin ise projeden çekilme talebinde bulunduğu bilgisi resmi olarak kabul edilmiş oldu.

Bu yanıt, Lavuar Alanı Projesinin, basiretsizlikler ve plansızlıklar nedeniyle hayata geçirilemediğinin resmi ispatıdır. Böylelikle, AK Parti, lavuar alanında projeyi değil, öngörüsüzlüğün anıtını inşa etmiştir.

“Halkımızın yeni mazeretlere ve seçime dönük vaatlere karnı tok” 

18.05.2022 tarihinde tamamlanacağı taahhüt edilen projenin açıklanan bitiş tarihten bu yana 9 ay süre geçmiştir. İşin neden geciktiğiyle ilgili olarak daha öncesinde vermiş olduğumuz soru önergelerimize ‘koronavirüs pandemisi’ gerekçe gösterilirken, her geçen gün yeni bir sorunlar, ardından ise yeni bir mazeretler sunulmaktadır.

Önümüzdeki günlerde projeyle ilgili yeni mazeretleri ve hormonlu vaatlerini halkımıza sıralamayı planlayanlara buradan peşinen söylüyorum. Zonguldak halkının yeni mazeretlere tahammülü kalmadığı gibi ve seçime dönük vaatlere de karnı tok.  Tamamlanmak bir yana daha başlamadan son bulan bu projeden yeni sahte müjdeler üretmek isteyenlere en güzel yanıtı Zonguldak halkı zaten önümüzdeki süreçte verecektir.” (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu