Zonguldak’ın Ereğli ilçesi kültürel alanda da çok sayıda etkinlikle göze çarparken bu ilçenin kardeş kentleri de dünyanın hemen her tarafından. Ereğli halkı da bu durumdan memnun. Ereğli’nin kardeş kentleri şimdilik şöyle:

Hydra / Yunanistan

Ege Denizi'nde yeralan Saronik Körfezi ve Argolic Körfezi arasında yeralan bir adadır. Hydra Belediyesi, Hydra, Dokos ve bir kaç adanın birleşmesinden oluşur. 72 km2'lik alan üzerine kurulu adanın nüfusu 2011 yılı verilerine göre 1982'dir. Ereğli'nin yanı sıra; Fransa'nın Bayonne kentiyle de kardeş kent ilişkisi vardır. Hydra, sayısız koyları ve doğal limanları ile güçlü bir denizcilik kültürüne sahiptir. Ana geçim kaynağı turizm olan bir adadır. Özellikle de Atinalılar Hydra'ya yoğun ilgi göstermektedirler.

İlk kardeş kentimiz Hydra ile 1995 yılında kardeş kent protokolü imzalanmıştır.

Targovişte / Romanya

Romanya'nın en büyük 26’ncı kenti olan Targovişte'nin nüfusu 73.964 'tür.

Kaptan köşkü çıkarıldı, kayıp gemicilerden haber yok! Kaptan köşkü çıkarıldı, kayıp gemicilerden haber yok!

Kdz. Ereğli hariç; ABD, Litvanya, Frnasa Bulgaristan, İtalya, İsveç ve İspanya'dan toplam 9 kardeş kenti daha bulunmaktadır.

8-12 Eylül 2004 tarihleri arasında Targovişte'de düzenlenen festivale katılan Kdz.Ereğli Belediyesi heyeti ve Targovişte Belediyesi tarafından imzalanan iyi niyet protokolü kardeş kent anlaşmasının ilk ayağını oluşturmuştur.

6-7-8 Temmuz 2011 tarihleri arasında ise Kdz.Ereğli'de düzenlenen Festivale katılmak üzere kentimize gelen Targovişte Belediye Başkanı ve beraberindeki resmi heyet “Kardeş Kent Protokolü”nün imza törenini 8 Temmuz 2011 günü gerçekleştirmişlerdir.

Resmi düzeyde ise 6 kişiden oluşan bir resmi delegasyon, 7-8-9 Eylül 2011 tarihlerinde festival kapsamında Targovişte'ye ziyarette bulunmuştur.

Düren/ Almanya

17-21 Eylül 2011 tarihleri arasında Düren'deki festivale katılan Kdz.Ereğli Belediyesi ile Düren Belediyesi arasında “Kardeş kent Protokolü” imzalanmıştır.

2-5 Temmuz 2010 tarihleri arasında ise; Düren Belediye Başkanı ve beraberindeki resmi heyet kentimize gelmiş ve 3 Temmuz 2010 tarihinde kardeş kent protokolünün Kdz.Ereğli ayağı imzalanmıştır.

15-22 Eylül 2011 tarihleri arasında Kdz.Ereğli Belediye meclis üyelerinden oluşan bir resmi delegasyon Düren'de düzenlenen festivale katılmıştır.

17-27 Eylül 2011 tarihleri arasında ise; Kdz.Ereğli Belediyesi İtfaiyesinden 5 kişilik bir ekip mesleki ve teknik eğitim almak, ayrıca kendi bilgilerini Düren itfaiyesiyle paylaşmak üzere Düren kentini ziyaret etmiştir.

Jinhua / Çin

Jinhua, kardeş kentimiz Düren'in de kardeş kentidir. Düren ziyareti neticesinde yapılan görüşmeler sonucu kardeş kent olma talebi Jinhua’dan gelmiştir. Bu talep neticesinde 5 Temmuz 2010 tarihinde Jinhua Belediyesinden 6 kişilik bir heyet tarafından kentimize bir ziyaret gerçekleştirilmiş ve bu ziyaret esnasında “Kardeş Kent İyi Niyet Protokolü” imzalanmıştır.

30 yıldan fazla bir süredir Düren (Almanya), Buffalo (Güney Afrika), Hollabrunn (Avusturya), Tochigi (Japonya), Gosford (Avusturalya), Kouvola (Finlandiya) ve Hammond (ABD) kentleriyle çok yakın kardeşlik ve dostluk ilişkileri sürmektedir.

31 Temmuz 2012 tarihinde Çin'den 6 kişilik resmi bir heyet Kdz.Ereğli'yi ziyaret etmiş olup, özellikle de şehir ulaşım ağları ve taşımacılık konularında karşılıklı görüşmeler ve sunumlar gerçekleştirmiştir.

Brindisi/ İtalya

Brindisi, İtalya'nın Puglia Bölgesi'nde aynı ismi taşıyan Brindisi ilinin merkezi bir liman kenti ve bir komünü, aynı zamanda Brindisi ilinin yönetim merkezidir. Adriyatik denizinin kıyısında yer alır. Yunanistan ve Ortadoğu'ya giden gemilerin uğradığı bir yolcu limanı vardır. Petrokimya ve hava taşıtları yapımı sanayisine sahiptir. Nüfusu 100 bin civarındadır.

Monfalcone / İtalya

Monfalcone Friuli-Venezia Giulia bölgesine bağlı Gorizia ilinin bir belediyesi ve kasabasıdır. Adriyatik Denizikuzeyinde Trieste körfezi sahilinde yer alır. Gemiler, uçaklar, tekstil, kimya üretiminde ve petrol rafinerisinde çok büyük bir endüstriye sahip olup İtalya’nın gemi inşa merkezidir. 2011 yılı Haziran ayında Brindisi ile birlikte Monfalcone'ye de ziyaret yapılmıştır.

Brindisi ve Monfalcone ile 26 Ekim 2011 Tarihinde “Kardeş Kent Anlaşması” imzalanmıştır.  Bu iki kent aynı zamanda Zonguldak'ın da kardeş kentleridir.

Keçiören / TÜRKİYE

Karadeniz Ereğli Belediyesi ile Ankara Keçiören Belediyesi arasında 6 Nisan 2015 tarihinde Keçiören Belediyesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen bir tören ile kardeş şehir protokolü imzalanmıştır. Protokol imza töreninde konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak her iki belediyenin karşılıklı işbirliği ile bilgilerini paylaşacağını belirtti. Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar konu ile ilgili yaptığı açıklama da; “Sosyal, kültürel ve ekonomik işbirliği sağlamak, belediyeler arasındaki maddi ve manevi bağları geliştirmek amacıyla Kdz. Ereğli Belediyesi ve Keçiören Belediyesi arasında Kardeş Belediye Protokolü imzalandı. Ayrıca ikili ilişkilere dayalı karşılıklı dayanışma ve fikir alışverişi, personeller arasındaki yazışma, bilgi alışverişi, eğitim gibi konularda, makine ve teknik konularda yardımlaşmayı sağlamak da imzalanan kardeş belediye protokolünün amaçları arasında yer almaktadır. İmzalanan bu protokolün hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum dedi.” (Sermet Aksu)

kardeş-kent-(1)

kardeş-kent-(2)

Editör: Murat Barutçu