Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 4 Ağustos Pazartesi günü, Ağustos ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Bu kapsamda ekonomistlerin enflasyon beklentileri kapsamında,  TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) aylık bazda %7,08 artış bekleniyor. Yıllık bazda ise %56,02 seviyesinde gerçekleşmesi tahmin ediliyor.

POS Cihazlarından Kayıt Dışı Hasılat POS Cihazlarından Kayıt Dışı Hasılat

Geçen ay Temmuz ayında enflasyon aylık %9,20 artmış, yıllık %47,83 olmuştu. Bu yüksek enflasyon oranlarının temel nedenleri arasında vergi ayarlamaları, akaryakıt fiyatlarının yükselmesi ve gıda enflasyonundaki artış yer alıyor.

Ekonomistler, TL'nin değer kaybı, ücret artışları, iç talebin gücü, hizmet enflasyonundaki katılık gibi faktörlerin Ağustos ayındaki yüksek enflasyon tahminine etkisi olduğunu belirtiyorlar.

Gıda enflasyonundaki artışın sebepleri arasında taşıma maliyetleri, iklim koşulları ve uluslararası ilişkilerdeki gelişmeler (örneğin Rusya-Ukrayna savaşı) yer alıyor.

Ankete katılan ekonomistlerin 2023 sonu TÜFE medyan tahmini %65, ortalama tahmini ise %66,09 oldu.

Dolar/TL kuru için yıl sonu tahminleri de verildi. Medyan tahmin 29,44 TL, ortalama tahmin ise 29,74 TL oldu. En yüksek tahmin 31,08 TL, en düşük tahmin ise 29,00 TL seviyesinde gerçekleşti.

Geçmiş anketlere göre, ekonomistler enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceği ve dolar/TL kurunun da belirli bir dalgalanma gösterebileceği konusunda beklentilere sahip. (Haber Merkezi)

Editör: Murat Barutçu