İlçede 30 yıldır esnaf olan K.M. (42) iddiaya göre borç isteyerek veya kazanç vaat ederek çevresindeki insanların banka hesaplarını ve kredi kartlarını kullanarak para topladı. 3 arkadaşının 3 milyon 500 bin lira dolandırıldığını iddia ederek şikâyetçi olmasıyla hakkında dolandırıcılık suçlamasıyla soruşturma başlatılan Kerim M, 'Ucuza altın alacağız’ söylemiyle veya borç para isteyerek topladığı kişi sayısı ve meblağ henüz belirlenemedi.

“RIZASI DIŞINDA PARA ALMADIM”

Mağdurların şikayetçi olması üzerine 27 Ekim’de ifade veren K.M. suçlamaları reddetti. Borç aldığı kişilere çek yazdığını ancak ticaret hayatının olumsuz gitmesinden dolayı parasına bloke konduğunu öne süren K.M,  "Benim M.B.’ye 1 milyon 850 bin lira borcum bulunmaktadır. Her seferinde bana kartlarını kendi isteğiyle verdi. Kendisine 2 milyonluk çek yazdım. Ben kendisinin rızası dışında hileli veya aldatıcı davranışlarla para almadım." dedi.

ÇEK KARŞILIKSIZ ÇIKTI

Mağdurlardan M.B. konu ile ilgili gazetecilere, "Benim arabayı sattığımı duydu. Bende para olduğunu anladı. Benden 2 aylık kullanmak için para istedi. 'Ben av alıp, satıyorum. Sana bundan kar vereceğim.' dedi. Ben de 'İki ay sonra araba yerine araba koyacağım. Ben ticaret yapıyorum. Mecbur araba lazım bana.' Mecbur bu sürece girdik. Tabi bu paranın zamanı geldi. Zamanı gelmeye başlayınca ben yanına sık sık gitmeye başladım. 15 gün oyaladı beni. 15 gün sonra 'Para Euro olarak geldi. Türk parasına çevireceğiz ama çevirirken banka paraya ipotek koyuyor. Para bankada blokede. Parayı çekemiyoruz biraz daha zamana ihtiyacım var.' dedi.  1-2 ay daha geçti. Para alamayınca o benim üzerime gitmeye başladı, ben de onun. 'Euro hesabı açalım, Euro göndereyim sana.' dedi. Telefonu eline verdik, banka şifresini söyledik. O arada benim hesaplardan paraları çekti. Benim hesabımdan 3 bankadan 600 bin lira para çekti. Geri ödemesi gelince çek vermek istedi. Çekin günü geldikten sonra biz gittik bankaya ama çekin karşılığı yok. Bizden önce e bir kaç arkadaş gitmiş çekleri dönmeye başlamış. Çekin gününe 1 hafta kala bu piyasadan kaçtı. Ne arayabildik, ne buluşabildik. Telefonlarımızı da engelledi. Arkadaşlarla beraber gittik savcılığa şikayetçi olduk." dedi.

PARA ÜSTÜNE PARA İSTEDİ…

Yüksek kar vaadiyle dolandırıldığını iddia eden diğer esnaf A.T. ise "Bir gün K.M.'nin yanına eşimin ayakkabı tamiri diye gittim. Orada bana bir teklifte bulundu. 'Senin kredi kartından 100 bin TL çekelim. 12 aya ödersin' dedi. Denedi , olmadı. Sonra 'Sana altın hesabı açalım.' dedi. '1,5 aldığın zaman, 1,6'ya satarsın. Kuyumcuya satarız. Benim çantacı tanıdıklarım var İstanbul'da, darphanede falan.'. Böyle bir şeyler söyledi. Ben o zaman rahatsızdım. O ara mantıklı düşünemedim. Benim internet şubesinden paralar çekti. Kartımın resmini çekti. Şifremi aldı. Kartımı aldı. Kendi dükkanına gitti. Meğer Zonguldak merkeze gitmiş. Oradan da 109 bin TL para çekmiş. Toplamda 240 bin TL para verdim ben bu şahsa. 10 gün geçti, 20 gün geçti. NE altın var piyasada ne para var ne şahıs var. Oyaladıktan sonra tabi ben uyandım. Bunu sıkıştırdım. 140 bin TL'mi aldım. Ondan önce bana çek kesti. Sonradan duydum ki çekleri karşılıksız çıkıyormuş. Sonradan benden 50 bin TL istedi. 'Banka hesaplarıma bloke kondu, o parayı yatırınca senin paranı ödeyeceğim.' dedi. O zaman da bir para verdik. Gidiş o gidiş." şeklinde konuştu.

“DOLANDIRILMAYIZ DİYE DÜŞÜNÜYORDUM”

A.T.  ayrıca, "Telefon dolandırıcıları falan telefon ediyordu. Böyle dolandırılmayız diye düşünüyordum ama başımıza geldi. Başkası böyle şeylere kanmasın, ‘arkadaş’ dedik, ‘iyi niyet’ dedik ama yanılmışız. Başka insanlar mağdur olmasın. Bir sezon kazandığımız parayı bir şekilde verdik. İnsanlar işinden oluyor, evdeki huzuru bozuluyor. Ben bir an önce bu şahsın yakalanmasını, cezasını çekmesini istiyorum. Artık paradan geçtim." dedi.

“YANIMIZDAN KAÇTI GİTTİ”

Esnaf Kelafet’ten kredi çekmek için Kerim M.’den yardım istediğini belirten Taksici E.D. (40) de şunları söyledi:

"Bana 'Kredi kartı kullanıyor musun?' diye sordu bana. Mobil bankacılıktan kredi puanlarıma bakmak istedi. Telefonumu verdim. Taksici olduğum için o an müşteriye gittim, yarım saat telefonum onda kaldı. Gidip gelince telefonumdaki bütün banka hesaplarımdan komple parayı çekiyor. Bankadan gelen mesajları da siliyor. Biz bunu 1 buçuk ay sonra fark ettik. ‘Sen neden böyle habersiz bir şey yaptın’ dedim, ‘Sen esnaf kefaletten kredi çekmeyecek miydin? Biz altın hesabına yatırdık senin paranı, para kazanacaksın. Bugün 500 lira çekeceğine 300 lira çekersin esnaf kefaletten’ dedi. Bizi böyle ikna etmeye çalıştı. Fakat ikna olmadım. Paralarımı geri istedim. 1 ay müddet istedi benden, bekledik bekledik kapısına gittik. Dükkanına eleman tutmuş, elemanla bize birer bardak çay söylüyor, o dakikadan sonra kaybolup gidiyor. Yanımızdan kaçtı gitti. Telefonlarına cevap vermedi."

Gece uyurken telefonu hacklendi, 10 dakikada 300 bin lira dolandırıldı Gece uyurken telefonu hacklendi, 10 dakikada 300 bin lira dolandırıldı

Dolandırıcılık iddiasıyla başlatılan soruşturma sürüyor.

Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu