Kent konseyi başkanı Mustafa Bilge yörenin kültürel varlıkları konusundaki görüşlerini aktarmaya devam ediyor. Bu kapsamda Ereğli’ye de dikkat çekerek şöyle bir basın açıklaması yaptı:
 “Tarihi kayıtlarda ve eski çağ tarih yazılarının ve gezginlerin yazılarında, Karadeniz Ereğli'den Herakleia Pontike diye bahsedilmektedir, kuruluşu M.Ö 550 yılı olarak belirtilirse de günümüzde Yunanlı göçmenlerin kenti yerli halktan aldıkları kesinlik kazanmıştır. İlk yerleşmelerin hangi dönemde olduğu kesin olarak bilinmese de son gerçekleşen arkeolojik kazıda  M.Ö 4500'lü yıllarda Karadeniz Ereğli'de bazı kabilelerin bulunduğu ortaya çıkmıştır.

Bu tarih Anadolu tarihi içinde Orta Kalkolitik Dönem (Taş ve Maden Çağı) ve Hitit öncesi döneme rastlanmaktadır.

1800'lü yıllarda Avrupalı araştırmacılar tarafından Anadolu'da bulunan Hitit kalıntıları hem dünya hem Anadolu tarihini önemli ölçüde etkilemiştir. Binlerce tabletten oluşan Hitit devlet arşivlerinin okunması ve tam anlamıyla çözümlenmesi 1930'lu yıllarda gerçekleşince, Anadolu'da yeni uygarlıklar ortaya çıktı. Hitit Tabletlerinde, Anadolu'nun kuzeybatısında Palaca konuşan Pala halklarından bahsedilmektedir. Bununla birlikte Hitit arşivlerinde kuzeyden gelerek, sürekli Hititler ile savaş içerisinde olan Kaşka adlı halklardan da bahsedilir.

Öte yandan  M.Ö. 4. yüzyılda, efsanevi İskenderiye Kütüphanesi’nden bile erken bir tarihte halk kütüphanesine sahip olan Herakleia'nın 21.yüzyıldaki kültürel mekan kıtlığının  içimizi acıttığını da söylemek istiyoruz.

"HERAKLEİA PONTİKE"

Bu eseri kazandıranlara teşekkür ederiz.

Yumurta Kayaları da Jeolojik oluşumlardır. Zonguldak Kömür Jeoparkı destinasyonu olarak karşımıza çıkıyor.”

(Haber merkezi)

CHP Ön seçim kararı aldı! Harun Akın karşı çıktı CHP Ön seçim kararı aldı! Harun Akın karşı çıktı

Ankaraspor – Nazillispor maçıyla ilgili açıklama: “İncelemeye alınması gerekiyor” Ankaraspor – Nazillispor maçıyla ilgili açıklama: “İncelemeye alınması gerekiyor”

WhatsApp-Image-2023-12-22-at-12.32.46-(2)

Tahsin Erdem: "Ön seçim kararı parti içi alınmış bir zaferdir" Tahsin Erdem: "Ön seçim kararı parti içi alınmış bir zaferdir"

WhatsApp-Image-2023-12-22-at-12.32.46

Kayınova’dan ön seçim kararına sert tepki! “Antidemokratik bile değil” Kayınova’dan ön seçim kararına sert tepki! “Antidemokratik bile değil”

WhatsApp-Image-2023-12-22-at-12.32.47

Fırat Birkan’dan 7 aday vurgusu! “Demokrasinin korunmasında son derece önemli” Fırat Birkan’dan 7 aday vurgusu! “Demokrasinin korunmasında son derece önemli”

Editör: Murat Barutçu