Zonguldaklı gençlerin gelecekleri karanlık, çünkü yaşadıkları yörede ne özel sektör var, ne de özel sektörü teşvik edici yatırım. Zonguldak ve çevresinin tek ümit bağladıkları madencilik ise bitmiş durumda ve TTK’ya işçi alımı hep sözde kalıyor. Özel madencilik sektörüne de gençler “çok çalıştırıyorlar” diye rağbet etmiyor. Politikacılar her seçim öncesi iş sözü veriyorlar ama bu da palavradan öteye gitmiyor. Bazı vekiller ise vatandaşı her gördüklerinde veya her basın karşısına geçtiklerinde “TTK’ya işçi alınacak, bakan söz verdi” şeklinde yalan vaatlerle basın yoluyla halkı kandırıyorlar.
Beycuma’nun Hacıali Köyünde sebze yetiştiren ve küçükbaş hayvanları bulunan genç Bilal Akçay da liseden yeni mezun olmuş ve iş konusunda çok dertli. Ürettiği sebze ve meyveler ile süt, yoğurt gibi ürünlerini Zonguldak’ta çeşitli semt pazarlarında halka satmaya çalışan Bilal Akçay bir devlet kurumunda işe girebilme ümidi taşımayan gençlerden. TTK’ya da madenci olarak işbaşı şansının bulunmadığını bildiğini söyleyen Bilal Akçay kendi gibi genç işsizlerin sayılarının yörede binleri bulduğunu belirterek “köye her gelen politikacı bize TTK’da iş sözü veriyor, buna kendileri de inanmıyorlar ama her halde bizi saf görüp kandırmaya çalışıyorlar” şeklinde konuştu.
Semt pazarlarında pazarcılık yapıp geleceği için para biriktirmeye çalıştığını söyleyen Bilal Akçay “işi gücü olmayana bizim buralarda kız vermezler, mecburen para biriktirip kendi yuvamızı kurmanın peşindeyiz, kimseden bize bir fayda yok, politikacılardan hiç yok” diyerek konuyu özetledi.




