Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde şarampole devrilen servis aracındaki 1 öğrencinin yaşamını yitirdiği, 18 öğrencinin yaralandığı kazaya ilişkin sürücü ile araç sahibi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Kazada hayatını kaybeden Büşra Akın'ın ailesi ise karara tepkili.

Lise öğrencilerini taşıyan midibüsün 14 Aralık 2022'de Çatalağzı mevkisinde şarampole devrilmesi sonucu Kilimli Atatürk Anadolu Lisesi 2. sınıf öğrencisi Büşra Akın'ın (14) öldüğü, 18 öğrenci ve şoförün yaralandığı kazaya ilişkin tutuklu sürücü Fikret B. (67) ile araç sahibi Ramazan A. (33) adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Kararın ardından Akın Ailesi Büşra'nın mezarı başında gözyaşları içerisinde duruma tepki gösterdi.

WhatsApp Image 2023-03-26 at 11.59.40

“Çocuğumu hayalleri ile birlikte toprağın altına gömdüler”

Büşra'nın annesi Oya Akın, "Sorumsuz insanlar işlerini doğru yapmadığı için çocuğum burada yatıyor. Bunun hesabını vermeleri gerekiyor. 3-5 ayla ya da 3-5 yılla aramıza salınmamaları gerekiyor. Bir hayatı karanlığa gömdüler. Bu insanlar 3-5 yıl sonra bu gökyüzüne bakıp da gezemezler. Bunu istemiyorum. Gereken adaletin yapılmasını istiyorum. Biz bu insanlarla aynı mekanları paylaşacağız. Nasıl olacak bu iş? Çok yakınız. Aynı yerleri paylaşıyoruz. Bu onlara mı ceza bize mi ceza şimdi? Hayalleri vardı. Yazar olmak istiyordu. Psikolog olmak istiyordu. Çocuğumu hayalleri ile birlikte toprağın altına gömdüler. Hepsinin sorumsuzlukları yüzünden." dedi.

WhatsApp Image 2023-03-26 at 12.00.00

“Bu bize ceza olur hiçbir suçumuz olmadığı halde”

Anne Akın, devlet taşıması kapsamında o servise çocuğunu bindirdiğini söyleyerek, "Bu kadar eski bir servisin ihalenin içinde olduğunu Sayın Cumhurbaşkanımız bilseydi izin verir miydi? Bence izin vermezdi. Neden gereken yerlere bildirilmedi bu durum? Neden 'elimizde başka araç yok mecbur kaldık' diyorlar? Kırsal kesimde olmamızdan dolayı mı? Bu kadar ağır bir beden ödetmeye hakları yok bize. Okumak istiyorlar bu çocuklar. Toprağın altına girmek istemiyorlar. Kim bilir daha ne kadar hayatları kararacak? Bizde hayat kalmadı, onlarda da kalmasın. Yetkililere sesleniyorum, gereken cezayı versinler. Bu bize ceza olur hiçbir suçumuz olmadığı halde." şeklinde konuştu.

“Önlem alınsaydı kesinlikle önlenebilirdi"

Baba Yücel Akın da kazanın sebebi belli olmayan şeylerden meydana geldiğini anlatarak, kazadaki aracın bozuk, çürük ve hurda halinde olduğunu söyledi. Tutuklu yargılanan Fikret B. ile Ramazan A.'nın yoktan sebeplerle serbest bırakıldıklarını ifade eden Akın, şöyle konuştu:

"Benim kızın hala toprağın altında. En kısa zamanda tutukluluk hallerinin devam etmesini istiyoruz. Vuruk, çürük ve hurda araçlar bize verilerek servis yapılmıştır. Ben evdeki çocuğumu her gün okula gönderemiyorum. Ben evdeki çocuğumu ne yapayım? Topluma zararlı bir birey olarak mı yetiştireyim yoksa okutayım mı? Biz adalete, adalet bakanlığına ve Cumhurbaşkanımıza sonuna kadar güveniyoruz. En kısa zamanda da tutuklanacaklarını ümit ediyorum. Önlem alınsaydı kesinlikle önlenebilirdi."

WhatsApp Image 2023-03-26 at 12.01.09

"Bu kadar mı ucuz insanların hayatı?"

Babaanne Hanife Akın da gözyaşları içerisinde, yeni servis araçlarının köylerinden geçtiğini ifade ederek, "Biz neden genç kızımızın burada başında oturuyoruz. Bu zamana kadar geçseydi o yeni servis buradan da böyle olmasaydı. Benim yavrumun, bizim hayallerimizi yıkmasalardı, böyle olmasaydı keşke. Çok zoruma gidiyor. Dünya böyle mi? Bu kadar mı ucuz insanların hayatı? Onların çıkmasını istemiyoruz." dedi. (Haber: Fadime YIlmaz ELMA)

WhatsApp Image 2023-03-26 at 11.59.17

Editör: Murat Barutçu