2021 yılında salgınından etkilenen Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) yönelik olarak KOSGEB tarafından başlatılan ve 2022 yılında da bazı değişiklerle tekrar başvuruya açılan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bilgilendirme toplantısında anlatıldı. KOSGEB İnsan Kaynakları Dairesi Başkanı Asım Türkmen ve KOSGEB Zonguldak Müdürü Güven Aktaş’ın sunumları ile gerçekleşen toplantıya Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası üye firmaları yoğun ilgi gösterdi.

İmalat, bilgisayar programlama, bilimsel AR-GE, konaklama ve yiyecek, toptan ve perakende ticaret mesleki ve teknik faaliyetler, bilgi ve iletişim, diğer bazı hizmet sektörlerini ilgilendiren destek programının detaylarıyla ele alındığı bilgilendirme toplantısı katılımcıların sorularının cevaplanması ile son buldu.

PROGRAMIN AMACI

Covid-19 salgınından etkilenen MKİ’lere yönelik olarak 2021 yılında KOSGEB, Dünya Bankası ve Japonya Uluslararası İş birliği Ajansı- JICA iş birliğinde “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Projesi” başlatılmıştır. Projenin amacı; imalat ve bunun tamamlayıcısı olan öncelikli sektörler ile Covid-19 salgını etkilerinin nispeten yoğun olduğu diğer sektörlerdeki MKİ’lerin faaliyetlerini sürdürmelerinin ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam etmelerinin sağlanmasıdır. Proje kapsamında KOSGEB tarafından hazırlanan “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı” ile; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ve Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki MKİ’ler ve yenilikçi genç işletmelere faizsiz ve teminatsız geri ödemeli işletme sermayesi desteği sağlanacak. Faizsiz ve teminatsız geri ödemeli destek. Başvuruna sırasına göre geçici onay, İstihdam edilen personelin işten ayrılması durumunda Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır.

NASIL BAŞVURU YAPILACAK?

Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. Kısa sürede tamamlanacak değerlendirme ve geçici onay / kesin onay işlemlerinden sonra destek ödemeleri başlatılacaktır. Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir. Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi