Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetimi, “3 Mart 1924 Devrim Yasaları” yıldönümünde basın açıklaması yaptı.

97 yıl önce kabul edilen devrim yasaları ile ilgili açıklama yapan ADD Zonguldak Şube yönetimi, “3 Mart 1924 Devrim Yasaları ile Diyanet İşleri Başkanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı kuruldu. Çağdaş ve eşitlikçi toplum yapısının temelini oluşturacak “Eğitim ve Öğretim Birliği “yasası kabul edildi” denildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şube Yönetimi, “3 Mart 1924 Devrim Yasaları” hakkında yaptığı yazılı açıklama şöyle:

EN ÖNEMLİ YAPISAL DEĞİŞİMLER 3 DEVRİM YASASI İLE UYGULAMAYA KONULDU

“Dokuzuncu Ordu Müfettişi Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs 1919’da emperyalist devletlerin Anadolu topraklarının işgaline karşı başlattığı bağımsızlık mücadelesi, 29 Ekim 1923 günü yeni bağımsız Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu zaferi ile utkuya ulaşmıştı. Ama bu zaferi daimi kılmak için ülkenin güçlü, çağdaş ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına gereksinim olduğunu düşünmekteydi Büyük Önder Atatürk. Ve birbiri ardına gelen büyük devrimleri başlattı. Devletin gücünün ve bütünlüğünün çağdaş, laik, milli, halkçı ve eşitlikçi bir yapıyla sağlanacağı konusunda kararlıydı ve bunu da hiç zaman kaybetmeden “hızlı, köklü, nitelikli” bir şekilde, yani devrimlerle başlattı. 29 Ekim 1923’de Cumhuriyet’in ilanı “Hakimiyet kayıtsız ve şartsız milletindir” ifadesi ile devletin yeni yönetim şekli belirlenmişti. Bu en büyük devrimdi. Bunun hemen ardından, 3 Mart 1924’de en önemli yapısal değişimler “3 Devrim Yasası” ile uygulamaya konuldu. Hakimiyet, Büyük Millet Meclisi’nde milletçe yetkilendirilecek vekillerinin yürürlüğe koyacakları kanunlarla devamlılık altında olacaktı artık. Devlette tek başlılık esastı. Bu nedenle, hilafete son verildi. Laik, eşitlikçi, demokratik devlet yapısına uymayan “Şer’iye ve Evkaf Bakanlığı” kaldırıldı. Yerine, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Genel Kurmay Başkanlığı kuruldu. Çağdaş ve eşitlikçi toplum yapısının temelini oluşturacak “Eğitim ve Öğretim Birliği” yasası kabul edildi.

DEVRİMLERİMİZ VE BAĞIMSIZLIĞIMIZIN SAVUNUCUSU OLACAĞIZ

Artık tüm Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları eşit ve ortak çizgide eğitim hakkına sahip olacaktı. Ülkenin birliği, bütünlüğü ve ilerlemesi için bu kanunlar gerçek birer devrimdi. Devrim, “İnkilap” yani gelişim, ilerleme, değişim demektir. Toplumların ve milletlerin dünya üzerindeki diğer güçlü devletler karşısında varlıklarını sürdürebilmek, bağımsızlıklarını, güçlerini koruyabilmeleri için gelişime, ilerlemeye ihtiyaçları vardır. Durağan, geçmişin çizgisinde yaşayan, gelişemeyen toplumların günümüzde de tanık olduğumuz gibi bağımsızlıkları tehlike altındadır ve dışarıdan, içeriden gelen saldırılarla kolaylıkla parçalanma, bölünmeleri çoğu zaman kaçınılmaz olmuştur. Bugün 3 Mart 3 Devrim Yasası’nın kabulünün yıldönümünde bir gerçeği görmek zorundayız artık. Tüm emperyalist güçlerin, büyük sermaye gruplarının gözlerinin üzerinde olduğu bu zengin kaynaklara ve büyük stratejik öneme sahip vatanımızın  gücünü, bağımsızlığını devam ettirebilmesi için öncelikle, egemenliğini kayıtsız şartsız halktan alan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin işlerliğine yeniden kavuşturulması; özüne, cumhuriyetin kuruluş ilkelerine ivedilikle dönülmesi; Eğitimin ve laik devlet yapısının Anayasal kurallara sadık kalınarak korunması devletin bekası için bir zorunluluktur. Bağımsız, laik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı her yurttaş gibi biz Atatürkçü yurtseverler, bunun için devrimlerimizin ve bağımsızlığımızın savunucusu olacağız.”

MADEN ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

3 Mart 1992’de Kozlu’da meydana gelen grizu faciasının 29’uncu yıldönümüne de değinen ADD Zonguldak Şube Yönetimi, “Bugün, 3 Mart 1992 TTK Kozlu İncirharmanı Kömür Ocağı’nda meydana gelen grizu patlamasına bağlı büyük maden faciasının yıldönümü büyük felaketi yaşayan Zonguldaklılar olarak acılarını hala yüreğimizde taşıdığımız, yitirdiğimiz 263 canımızı rahmetle anıyoruz” dediler. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi