Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Uzun mesajında,  “19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk tarafından yakılan bağımsızlık ateşi, ”Kurtuluş’un” her evresinde Anadolu insanının en büyük ilham kaynağı olmuş ve yüreğinde ki özgürlük sevdasını adeta bayraklaştırmıştır.  23 Nisan 1920’de ki ilk meclis; Kurtuluş Savaşının bütün kararlarının alındığı ve uygulandığı, vekillerinin de cephede savaştıkları gerçek bir “Gazi Meclis”’dir” diyerek şunları söyledi:

“Meclisin oluşturulmasından sonra sıra bütün zorluklara, yokluklara, yoksulluğa rağmen emperyalizme karşı kazanılan bağımsızlığın taçlandırılmasına gelmişti. Bir yazarın dediği gibi Kurtuluş’un Kuruluş dönemi daha da sarsıntılıdır. Kolay değildir, cephede beraber savaştığı arkadaşlarının bazıları ile ayrı düşmek.

Ama Mustafa Kemal Atatürk kararlıdır.

28 Ekim 1923 akşamı Çankaya’da en yakınındakilere; ”Arkadaşlar Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” diye seslendiğinde Samsun’da attığı ilk adımın mücadele azmi ve ateşi Cumhuriyet’le kökleşip ertesi gün dalga, dalga bütün vatanı saracaktır.  Günümüz de, yani tam 97 yıl sonra Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet ve devrimleri ile hesaplaşma bir türlü bitirilmemiştir.

Cumhuriyet’in, çağdaşlaşmanın ve demokrasinin beraberinde getirdiği imkanlar ve fırsatlar ile iktidar olanlar; Cumhuriyet’e ve onu” En büyük eserim”  diyerek tanımlayan Mustafa Kemal Atatürk’e her fırsatta kin ve nefretlerini kusmaya devam etmektedirler. Bu bir hesaplaşmanın ötesinde, aydınlanmaya, akla, bilim’e ve Cumhuriyet’in yarattığı özgür bireye temelden karşı çıkmaktır.

Cumhuriyet’i; taklitçilik, kuru kuruya batıcılık saplantısı, fikri istila olarak yaftalayanların; bize lazım olan ilhamını gelenekten alan yenilikçiliktir diye tamamlayanların, bu ülkeye Cumhuriyet’in 100.yılında da verecekleri hiçbir şey yoktur.

2012 yılından bu yana, sistemli bir şekilde Ulusal Bayramları halk nezdinde itibarsızlaştırmak ve önemini yitirtmekten başkaca bir çabası olmayanların pandemi salgınına sığınarak son olarak da Cumhuriyet Bayramı Kutlamalarını engellemeleri halkımızda derin ve telafisiz izler bırakmaktadır.

Ayasofya’nın açılışında, partilerinin İl Kongrelerinde, AKP Milletvekillerinin kalabalık düğünlerinde ortalıkta bir türlü gözükmeyen Covid-19’un Ulusal Bayram kutlamalarında nasıl ortaya çıktığı, ya da çıkartıldığı ayrı bir merak konusudur!

Her şeye rağmen, Cumhuriyet’imizin 97.Yılında her zamankinden daha fazla Cumhuriyet’imize, akıl ve bilimin ışığındaki aydınlanma devrimlerimize, laik ve çağdaş yaşama, adalet ve hukukun üstünlüğüne sahip çıkacağımızı bir kez daha haykırıyor, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını sonsuz bir özlem, saygı, minnet ve rahmetle anıyorum” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi