Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) hariciye servisinde çalışan maden işçileri kurumdaki maaş farklarını protesto ederek Genel Maden İşçileri Sendikasına yürüdüler.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) hariciye servisinde çalışan maden işçileri toplu sözleşme görüşmeleri öncesi "Eşit işe, eşit ücret" taleplerini hükümet ve ilgili bakanlığa duyurmak üzere Genel Maden İşçileri Sendikasına yürüdüler.

GÜLER: “KURUMDA DÜŞÜK ÜCRETLE ÇALIŞAN İŞÇİLERİZ”

GMİS önünde bir araya gelen maden işçileri adına konuşma yapan Özcan Güler, maaş zamları konusunda sendika yöneticileriyle istişare yapmak için yürüyüş yaptıklarını belirterek: “Bizleri yakinen ilgilendiren toplu sözleşme süreci devam ediyor. Hükümetten henüz bir teklif gelmedi. Bizler TTK’da çalışan hariciye servisi işçileriyiz. Süreç hakkında bilgi almak için sendikamıza geldik. Hepimiz kurumda düşük ücretle çalışan maden işçileriyiz. Mağduriyetimiz büyüktür. 119 lira 25 kuruş yevmiye alan işçi arkadaşlarımız var. Kendi aramızda çeşitli ücret skalalarımız var. Bunun için görüşmeler devam ediyor. Kademeli sistem gibi bir sistem var. Bunun için sendikacılarımızdan bilgi almaya geldik. Sendikamıza güveniyoruz, sendikayla alakalı değil. Burası bizim evimiz. Kendi aramızda istişareler yapmaya geldik. Zaten teklif geldikten sonra bazı şeyler çok geç oluyor. Teklif gelmeden bazı görüşmelerin yapılması gerekiyor bakanlıkla, sözler alınması gerekiyor. Bu nedenle süreç hakkında bilgi almaya geldik. Toplu sözleşmede hariciye işçilerinin pek dikkate alındığını söyleyemeyiz. Bu nedenle GMİS Başkanımızın ilgili bakanla görüşmesini talep ediyoruz” dedi.

YEŞİL: “HÜKÜMET BİZE TEKLİFİNİ SUNMADI”

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, sendika binasında işçilere hitaben yaptığı konuşmada, toplu sözleşme görüşmelerini devam ettiğini belirterek şunları söyledi: “Önceki gün hükümetten beklediğimiz teklif enflasyon rakamları sebebiyle açıklanmadı. Sadece ülkede sözde gerçekleşen enflasyon rakamları açıklandı. Bizler TÜRKİŞ ile irtibat halindeyiz. Bakanlar toplantısından sonra bu hafta içerisinde açıklama yapılacağı bilgisi bize verildi. Şuan hükümetin bize verdiği bir teklif yok. Kamuoyunda sanki bir teklif varmışta bizler oralı olmamışız, kabul etmişiz gibi algı var kesinlikle öyle bir şey yok. Hükümet daha bize teklifini sunmadı bizde siz gibi dört gözle hükümetin bize yapacağı teklifi bekliyoruz. Arkasından da yapacağımız çalışmaları hızlandırmayı hedefliyoruz. Temel sorun düşük ücretlerimiz. Bunlarla ilgi çalışmamız var, takip ediyoruz. Hükümete yerüstünde çalışan işçilerimizin maaşlarının düzeltilmesiyle ilgili sunduğumuz bir teklif var. Ancak hükümet bize henüz bir teklif vermediği için bir açıklamada yapamıyoruz.”

Konuşmanın ardından GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil, Genel Başkan yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Ertan Kaya ile hariciye servisi işçileri basına kapalı olarak görüşmelerine devam ettiler. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi