TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu CHP grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, sağlık çalışanlarının Covid-19’a yakalanmamaları için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla meclis araştırma komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, “Covid-19 salgınının ilk görüldüğü andan itibaren, doktorundan hemşiresine, hastabakıcısından memuruna, temizlik görevlisinden filyasyon ekiplerine, başhekiminden aile hekimlerine kadar sağlık sistemi içinde yer alan tüm sağlık çalışanları, salgınla mücadelede hayati bir rol üstlendi. Sağlık çalışanlarının aylardır özveri ile verdiği mücadelenin sonu ölüm olmamalı” dedi.

Sağlık çalışanlarının sorunlarının Covid-19 salgınında daha da arttığını ve iktidarın buna seyirci kaldığını söyleyen Ünal Demirtaş, önergesinde şunları ifade etti:

SAĞLIKÇILAR SAVUNMASIZ BIRAKILDI

“Covid-19 salgını, sağlık çalışanlarının yıllardır var olan sorunlarına yeni sorunlar eklenerek sorunların çok daha fazla büyümesine neden olmuştur. Covid-19 salgını ile birlikte Ak Parti kadrolarınca uygulanan yanlış politikalar sonucu sağlık çalışanlarının çalışma koşulları zorlaşmış ve hakları geriye gitmiş, sağlık çalışanları salgına karşı adeta savunmasız bırakılmış, salgının sağlık çalışanları arasındaki hızlı yayılması karşısında yeterli önlemler alınmamış, Covid-19’a karşı kişisel koruyucu donanım malzemeleri nitelik ve sayı olarak yeterli düzeyde verilmemiş, sağlık çalışanlarının periyodik test yapılması talepleri karşılanmamış, kronik rahatsızlığı olan sağlık çalışanlarına özel hiçbir düzenleme yapılmamış ve önlem alınmamış, Covid-19’a bağlı olarak hastanelerde artan yoğunluk karşısında yeterli önlemler alınmamış, bu sebeplerle sağlık çalışanları diğer vatandaşlarımızdan çok daha fazla Covid-19’a yakalanmış ve Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirmiş, Covid-19 sağlık çalışanları açısından da iş kazası (ya da meslek hastalığı) kabul edilmemiş ve Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarının hak sahibi ailelerine yasal hakları olan maddi ve manevi tazminat verilmemiş ve SGK’ca maaş bağlanmamış, çalışma saatleri çok daha fazla uzamış, uzun ve aralıksız çalışma saatleri süresince çok ağır vakalarla karşılaşan çalışanların psikolojik olarak yıpranmalarının önlenmesi için tedbirler alınmamış, sağlık çalışanlarının fedakarca yaptıkları çalışmalarının karşılığından kendilerine Bakanlıkça vaad edilen ek ücretleri zamanında, tam ve eşit olarak alamamış, sağlık işçilerinin yıllardır bekleyen toplu sözleşme kapsamına alınma talepleri kabul edilmemiştir. Salgın büyüyor. Sağlık çalışanlarının sorunları ağırlaşıyor. Kişisel koruyucu donanım malzemeleri hala eksik. Saraya test var, sağlıkçıya yok. Risk grubundaki sağlık çalışanı önemsenmiyor. Sağlıkçılara yıpranma payı verilmeli. Sağlık çalışanlarının özverili mücadelesinin sonu ölüm olmamalı. Hayatını kaybeden sağlık çalışanları görev şehidi sayılmalı. Tüm sağlıkçılar ek ödemeden eşit şekilde yararlanmalı. Sağlıkçılar tükendi” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi