Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu(KESK) Zonguldak Şubesi taleplerini dile getiren basın açıklaması yaptı.

Gazipaşa Caddesi’nde Vergi Dairesi önünde KESK üyeleri adına konuşan KESK Zonguldak Şubesine bağlı Eğitim-Sen Yürütme Kurulu üyesi Eylem Kabarık, insanca yaşamak istediklerini belirterek, kamu çalışanlarının geçtiğimiz yıldan bugüne maaşlarında yüzde 50 kayıp olduğunu söyledi.

“Asgari ücretli ve emekliyi açlık sınırının üstüne taşıyamıyoruz. Bu insanlar açlık sınırının altında yaşamak zorunda demektir” diyen Kabarık açıklamada şunları ifade etti.

“Bir toplu iş sözleşmesi görüşmelerine daha geldik ve yine halkı görmeyen, halkı görmezden gelen kamu emekçilerini, kamu işçilerini yine umursamayan bir tablo ile karşı karşıyayız. Bugün itibari ile baktığımız zaman geçtiğimiz yıldan bugüne kayıplarımız satın almada yüzde 50’yi buldu. Elektriğe, doğalgaza, kiraya, ulaşıma yapılan zam bütün gider kalemlerimiz artarken, bugün toplu iş sözleşmelerinde devletle masaya oturan sendikaların yaptığı şey işçi emeklisi için, memur emeklisi için, çalışanlar için yüzde 5, yüzde 6 vermek. Maaşlarımızda yüzde 50 kayıp varken, bize yüzde 5 verenler geçen sene de bize yüzde 3 vermişlerdi ve biz böylelikle kamu memurları olarak yoksulluk sınırının altına düştük. Kamunun memuru, kamunun işçisi yoksulluk sınırının altında maaş alıyor. Öbür taraftan baktığımızda emekli, asgari ücretli açlık sınırının altında kalıyor. Devletin uygulamalarına baktığınız zaman en bariz şey; asgari ücretli ve emekliyi açlık sınırının üstüne taşıyamıyoruz. Bu insanlar açlık sınırının altında yaşamak zorunda demektir bu. Oysaki bu çok kolay; biz hazinedeki kaynakları kendimiz üretiyoruz. Memurlar üretiyor, işçiler üretiyor, emekçiler üretiyor.”

“İNSANCA YAŞAMAYA YETECEK ÜCRET İSTİYORUZ”

Kabarık, talepleri ile ilgili de şunları belirtti:

“Bu kaynaklardan payımıza düşeni almak istiyoruz. Sermayeye yönlendirilene kaynakların halk için harcanmasını bekliyoruz. Hukuksuz, keyfi, OHAL KYK’ları iptal edilsin istiyoruz. Hakkında soruşturması bulunmayan, hiçbir yasal sıkıntısı olmayan işinden uzaklaştırılmış KYK’lı arkadaşlarımızın işlerine geri dönmesini istiyoruz. Halktan yana kamu hizmeti istiyoruz. İnsanca yaşamaya yetecek ücret istiyoruz, güvenceli istihdam, güvenceli gelecek istiyoruz. Özelleştirmelere son verilsin istiyoruz, baskı, mobing, sürgünlere son verilsin istiyoruz. EYT hukuksuzluğuna, haksızlığa son verilsin istiyoruz. Haftalık çalışma saatlerinin 35 saatle sınırlandırılmasını istiyoruz 3600 ek gösterge ile seçim çalışması yapan iktidarın hala bize 3600 ek göstergeyi tanımlamadığını görüyoruz, biz 3600 ek göstergeyi istiyoruz. İstanbul sözleşmesi uygulansın, 190 sayılı ILO şiddet ve taciz sözleşmesi onaylansın, örgütlenme ve ifade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın, temel gelir güvencesi sağlansın, halktan yana kamu hizmeti istiyoruz, güvenceli istihdam, güvenceli gelecek istiyoruz. Doğum öncesi 8, sonrası 24 hafta olmak üzere doğum izni istiyoruz. Zorunlu kesintileri kaldırılsın” (Şaban YILMAZ)

Editör: Haber Merkezi