Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, esnafın zor durumda olduğunu belirterek, esnaf ve sanatkarların yeni destek paketlerine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Zor durumda olan esnafın biraz olsun rahatlaması için kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi gerektiğini belirten Coşkun, “Aksi takdirde esnaf zor durumda olduğunda ister istemez istihdamda daralmaya gidecek, işten çıkartmalar çoğalacak. Ancak şunu da ifade edeyim işverenin çalışanını işten çıkartmak için 29’uncu maddeye sarılmasına da bir anlam veremiyorum, ahlakide bulmuyorum” dedi.

Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, açıklamasına şöyle devam etti:

ESNAFIN YENİ DESTEK PAKETLERİNE İHTİYACI VAR

“Ülkemizde corona virüsü ile mücadelede yeni bir döneme geçildi. Cumhurbaşkanımız artan vakalar üzerine Ramazan ayında uygulanacak yeni tedbirleri duyurdu. İki haftalık 'kısmi kısıtlama' boyunca uygulanacak önlemlere hepimiz uyacağız. Kısıtlama pandeminin düşmesini sağlar diye umut ediyorum. Çektiğimiz bu sıkıntıların boşa gitmemesi için mutlaka olumlu geri dönüşler almalıyız. Önümüzde daha refah daha sağlıklı günler olabilmesi için kurallara uyacağız. Ancak torba yasanın içinde esnaf ve sanatkarlar olarak beklentilerimiz var. Özellikle daha önce kullandığımız kredilerin Esnaf Kefaletle olan kısmının bir kısmı halloldu ama özel bankalardan kullandığımız kredilerin ötelemelerinde sıkıntılarımız var. Biz bu kredileri faizsiz yılbaşına kadar ötelenmesini istiyoruz ancak faizsiz olmuyorsa en az faizle yine yılbaşına kadar ötelenmesini istiyoruz. Esnaf ve sanatkarlar olarak özellikle kamu bankalarımızdan düşük faizli daha doğrusu hiç faiz alınmadan 6 ay geri ödemesiz yeni destek paketlerine ihtiyacımız var. Pandemi sürecinde biz üzerimize düşen görevi yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Ancak destek paketlerinde hiç yararlanamayan, pandemden en çok etkilenen esnaf kesimimiz var. Bu esnaflarımıza mutlaka destek paketinden düşük faizli kredi talebimiz var.

ESNAFIN 29. MADDEYE SARILMASINI AHLAKİ BULMUYORUM

Özellikle pandemi nedeniyle genelgeyle kapatılan işyerlerimizin sıkıntıları var. Kısıtlamalar var ama bazı esnaflarımız işyerlerine mal almış buzdolapları, derin dondurucuları mecbur çalışıyor. Dolayısıyla elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi zorunlu ihtiyaçlardan kaynaklı faturalar gelmeye devam ediyor. Esnaf arkadaşımızın dükkanı kapalı ama Bağkur primi çalışıyor, kirada olan kirasını ödemeye devam ediyor. Bu ödemelerin bir kısmının devlet tarafından karşılanması yönünde taleplerimiz var. Kısa çalışma ödeneği bitti. Bu ödeneğin yılbaşına kadar uzatılması yönünde talebimiz oldu ancak talebimizin torba yasanın içinde yer alıp almadığını bilemiyoruz. İnşallah kısa çalışma ödeneği devam eder. Çünkü esnaf zor durumda olduğunda ister istemez istihdamda daralmaya gidecek, işten çıkartmalar çoğalacak. Ancak şunu da ifade edeyim işverenin çalışanını işten çıkartmak için 29’uncu maddeye sarılmasına bir anlam veremiyorum, ahlakide bulmuyorum.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi