Zonguldak’ta faaliyet gösteren engelli dernekleri 10-16 Mayıs engelliler haftası etkinlikleri kapsamında Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarete; Aile ve Sosyal Politikalar Zonguldak İl Müdürü Veli Köktürk, İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, TSD Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Çatalağzı Engelliler Derneği Başkanı Özcan Albas, Anadolu Engelliler Birliği Derneği Başkanı Fehim Dinç, engelli dernek üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Engellilik elimizde olan bir şey değil diyen Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, şunları söyledi:

HAYAT İÇERİSİNDE HER GÜN YENİ İHTİYAÇLAR ORTAYA ÇIKMAKTA

“Sizlerin problemlerini tespit etmeye, çözüm bulmaya ama en önemlisi de sizlerle kucaklaşmaya vesile olan bu haftayı hep beraber çeşitli etkinliklerle değerlendiriyoruz. Engellilik elimizde olan bir şey değil. Bu bir eksiklikte değil. Ama hayatın günlük akışı içerisinde bazı ihtiyaçların yerine getirilmesinde başkanlarına ihtiyaç olabiliyor, ya da bazı aparatlara ihtiyaç olabiliyor. Bu etkinlikler bir empati yapmamıza siz değerli engelli kardeşlerimizin durumlarını daha yakınan tanımamıza vesile oluyor. Diğer taraftan devletimiz sosyal bir devlet. Sosyal devlet olması gereğinde de engelli kardeşlerimizin her geçen gün ihtiyaçlarının daha fazlasını yerine getirme yönünde büyük bir çaba sarf ediyoruz. Bundan 20 yıl önceyle kıyaslanamayacak şekilde önemli kazanımlar elde edildi. Bunlar yeterli midir değildir çünkü hayat içerisinde her gün yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Bunları da devletimizin imkanları çerçevesinde toplumumuzun diğer kesimlerinde olduğu gibi sizlere de bu imkanlar çerçevesinde imkanlar sağlanmaya çalışılıyor.

5 BİN 793 ENGELLİYE EVDE BAKIM HİZMETİ VERİLİYOR

Engelli kardeşlerimizin ilimizde ki rakamlarına bakarsak; Şuanda yüzde 40 engelinin üzerinde engelli olan kişi sayısı 16 bin kişinin üzerinde. Bu aslında yüksek bir rakam ama devletimiz bu kadar vatandaşlarımıza el uzatmış durumda. Şuana kadar 5 bin 793 engelli kardeşimize evde bakım hizmeti veriliyor. Devrek, Alaplı, Gökçebey’de olmak üzere 3 tane yatılı bakım merkezlerimiz var. Devrek’te 60 kişiye, Alaplı’da 75 kişiye, Gökçebey’de 70 kişiye hizmet sunuyoruz. Gündüz bakım hizmeti sunuyoruz. Bundan da şuan itibariyle 32 ailemiz faydalanıyor. En önemlisi ise engelli evlatlarımızın topluma kazandırılmasıyla ilgili eğitim hizmetlerinin sunulmasıdır. Şuanda ilçelerimizde engelli kardeşlerimizin eğitimlerini yapabileceği özel eğitim okullarımız var. Belediyemizin açmış olduğu Engelsiz Yaşam Merkezi ve Halk Eğitim Merkezinde verilen eğitimlerimiz var. Sadece örgün eğitimde 524 öğrencimizi topluma kazandırma çabası içerisindeyiz. Bu çalışmalarda kamu adına sizlere hizmet sunan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

TEDBİRİMİZİ ALIRSAK TAKDİRİMİZİ SUÇLAMAYIZ

Bundan sonrası için kimsenin engelli olmamasını yüce yaratandan diliyorum ama bizlere düşenden de tedbirler açısından almamız gerekenler var. Doğum öncesi alınması gereken tedbirler var. Doğum anında alınması gereken tedbirler var. Günlük hayatta herkesin sorumluluğu altında olan ve almamız gereken tedbirler var. Bu tedbirleri alırsak takdirimizi suçlamayız. Tedbirimizi almazsak ondan sonra takdirimiz suçluyoruz. Küçük bir tedbirsizlik o kişinin hayat boyu engelli kalmasına neden olabiliyor. Bireylerin alması gereken tedbirler var. Kamunun alması gereken tedbirler var. Özel şirketlerin alması gereken tedbirler var. Hepimiz bu tedbirin bir parçası olmalıyız.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi