Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, MAKZON Projesi için Zonguldak’ın çok kıymetli bir projesi olduğunu söyledi.

Zonguldak Belediye Meclisinin olağanüstü toplantısında imar komisyonunun yeter sayısı oluşmadığı için karara bağlanamayan MAKZON Sanayi Sitesi projesinin yeri için “Şehrin kalabalığından uzak ama şehrin nimetlerine olabildiğince yakın bir yer” diyen Demir, “MAKZON için düşündüğümüz arazinin şehir içinde olduğu yönünde söylem var ama buna katılmak mümkün değil. Burası şehrin göbeğinde bir arazi değil. Gökgöl tünellerimiz açıldıktan sonra şehrin giriş yönünün de dışında kaldı. Ayrıca burada kentsel yaşamın çok yoğun olduğunu söylemekte mümkün değil” dedi.

Projenin yeriyle ilgili tartışmaların siyasi malzeme çekişmesi olmaya başladı yönünde endişeleri olduğunu belirten Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, gazetecilere yaptığı açıklamaya şöyle devam etti:

DEMİR: “ZONGULDAK’IN TÜRKİYE’NİN ON KALKINMIŞ İLİ İÇİNDE OLMASI GAYRETİNDEYİZ”

“Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak Zonguldak’ın ekonomik anlamda tekrar güçlenmesi, eskiden olduğu gibi Türkiye’nin en kalkınmış 10 vilayetinden birisi olması için çeşitli başlıklarla gayretler sürdürüyoruz. Burada iki temel stratejimiz var. Birincisi mevcut sektörlerde Zonguldak’ın güçlenerek, derinleşerek yoluna devam etmesi. İkinci ana stratejimizde sektörel çeşitliliğimizin Zonguldak’ta sağlanması. Bu alanlarda pek çok çalışmayı yürüttük yolunda giden işlerimiz var, finalize ettiğimiz işlerimiz var, şuan halen proje aşamasında olan işlerimiz var. Bu kapsamda BAKKA ve Zonguldak Valiliği her zaman bizim işbirliği içinde olduğumuz, yakın çalıştığımız kurumlardır.

DEMİR: “ÇELİK KÜMELENMESİNİN ZONGULDAK’A BİÇTİĞİ ROLÜ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

Bu kapsamda MAKZON Sanayi Sitesi projesi hakkında kamuoyuna bilgi vermek istiyorum; Bir önceki valimiz Sayın Erdoğan Bektaş Bey önderliğinde BAKKA destekleriyle Batı Karadeniz’de Çelik Kümelenmesi isminde bir çalışma başlattık. Çelik Kümelenmesi süresince önümüze çıkan realiteler ve buna bağlı olarak çizilen yol haritalarımızı paylaşmıştık. Burada Çelik Kümelenmesinin özünde hem ERDEMİR gibi dev bir demir çelik sanayisi kuruluşunun hem de KARDEMİR gibi bir çelik devinin bölgemizde olması ve bölgenin sanayi altyapısı endüstriyel mirasla ilgili varlıktan bahsedilmişti. Zonguldak’ın bu alanda üstünlükleri ortaya konularak çelik alanında Zonguldak’ın derinleşerek varlığını büyütmesi önerilmişti. Bu kapsamda Bartın için lojistik sektöründe demir çelik odaklı bir kümelenme önerildi, Karabük için ulaşım sektörüyle ilgili özellikle raylı sistemler konusunda uzmanlaşması önerilmişti, Özellikle 180 yıllık madencilik kültürü olan Zonguldak’a da çelik kümelenmesi alanında önerilen rol maden makinaları alanında ortaya çıktı. Bizde Zonguldak için önerilen bu öneriyi detaylı bir şekilde çalışıp çelik kümelenmesini Zonguldak’a biçtiği rolü hayata geçirebilmek için sayın valimizin öncülüğünde harekete geçtik.

DEMİR: “DERNEK VE KOOPERATİFİ KURDUK”

MAKZON Maden Makineleri Gurubunun önce dernek ayağını halletmemiz gerekiyordu. Bu konuda Murat Uzun Bey görevi kabul etti ve yaklaşık 35 girişimciden oluşan dernekleşme aşamasını tamamladık. İhtisas OSB ya da İhtisas KSS formatını öne aldığımız için ve Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif yöntemiyle hayata geçirildiğinden kooperatif ayağını da hayata geçirmemiz gerekiyordu. Mevcut girişimcilerimiz içinde en genç kardeşimiz Caner Uzun’da Kooperatif Başkanlığını üstlendi. Dernekleşme ve Kooperatifleşme aşamasının ardından kurumsal işbirlikleri için çalıştık. Maden Makinaları konusunda ihtisaslaşacak bir gurubun Zonguldak’ta en önce işbirliği yapması gereken kurum Türkiye Taşkömürleri Kurumu Genel Müdürlüğüydü. TTK yetkilileriyle detaylı sohbetler yaptık. Kurum yetkilileri de bu anlamda çok büyük bir alıcı ve bu alanda çok ciddi bilgi birikimi olduğunu ve özel sektör eliyle yapılacak böyle bir girişime de her anlamda bize destek vereceklerini bize ifade ettiler. TTK ile işbirliği mutabakatına vardıktan sonra ZBEÜ ile de çok ciddi işbirliği zemini kurduk.

DEMİR: “ŞEHRİN KALABALIĞINDAN UZAK NİMETLERİNE YAKIN BİR YER”

MAKZON Sanayi Sitesi projesinin yapılacağı yer gündeme geldikten sonra çeşitli kurum, kuruluş ve meslek örgütlerinden açıklamalar yapıldı. Aslında proje fikrinde bütün Zonguldak mutabık ve bunun Zonguldak için değer yaratacağını, Zonguldak’ın dışarıya verdiği göçü tersine döndürmede katkısı olacağını, merkezde yaşanan işsizlik problemlerine çözüm olacağı yönünde fikir birliği var ama yer konusunda belli tereddütler var. Bu konuda bizim görüşümüz; MAKZON için düşündüğümüz arazinin şehir içinde olduğu yönünde söylem var ama buna katılmak mümkün değil. Burası şehrin göbeğinde bir arazi değil. Gökgöl tünellerimiz açıldıktan sonra şehrin giriş yönünün de dışında kaldı. Ayrıca burada kentsel yaşamın çok yoğun olduğunu söylemek mümkün değil. Şehir büyüyebilir şehrin biraz daha dışında olsun diye bir öneri var. Elvanpazarcık’ta bir arazi olduğu söyleniyor ama orası orman arazisi. Orman arazileriler ini Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendisi sağlık yatırımı yaptığında, okul yaptığında veya spor tesisi yatırımı yaptığında kullanmak mümkün ama organize sanayi bölgesi projesi veya küçük sanayi sitesi projesi için kullanmanın mümkünatı maalesef yok. Bu kapsamda bahsettiğimiz arazi yeterince şehrin dışındadır. Şehrin kalabalığından uzak ama şehrin nimetlerine olabildiğince yakın bir yerdir.

DEMİR: “KİŞİLERİN, KURUMLARIN, PARTİLERİN DEĞİL ŞEHRİN PROJESİ”

Burada şöyle bir endişemiz var; Proje yer tartışmasıyla birlikte siyasi malzeme çekişmesi olmaya başladı gibi bir endişemiz var. Ama bizim burada yapmaya çalıştığımız MAKZON Projesi TTK’nın projesidir, üniversitemizin projesidir, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odamızın projesidir, Zonguldak Esnaf Odaları Birliğinin Projesidir. MAKZON Projesi Zonguldak’ın kendi geçmişinden bugüne taşıyabileceği en önemli varlıklarından birisi olan maden makinaları kültürünün bugünün dünyasına, bugünün ekonomik koşullarına taşıyacağı, Zonguldak insanı için istihdam ve katma değer yaratabileceği hiçbir kurumun, kişinin, partinin değil Zonguldak’ın projesidir. Zonguldak’ın çok kıymetli bir projesidir. Bu kadar kıymetli bir proje iletişim kazalarına, gündelik siyasi çekişmelere malzeme edilebilecek bir konu değildir. Konu önümüzdeki ay tekrar belediye meclisi gündemine geldiğinde ittifakla geçesi yönünde beklentimiz var.”

UZUN: “ZONGULDAK’IN MİLYON DOLARLARI HER YIL BAŞKA İLLERE VE ÜLKELERE GİDİYOR””

MAKZON Dernek Başkanı Murat Uzun: “Zamanında ıskaladığımız, belki de Avrupa’nın en önemli makine merkezi olabilecekken özel sektörünü, yan sanayisini oluşturamadığı için bugün küçülen bir Merkez Atölyesini biz küllerinden yeniden canlandırmaya çalışıyoruz. Bunu da eleştiriyorlar. Biz en azından bu şehir için gayret ediyoruz. En kötü olan, en üzücü olan, en kırıcı olan hususlardan bir tanesi son zamanlarda bizi rantçılıkla suçlamaya başladılar. Ama biz proje zarar görmesin diye hiçbir şeye cevap vermedik. Buradaki üyelerimiz ve bizler rantın neresindeyiz! Buradan ne rantı sağlayacağız! Ne benim oradaki sanayi kuruluşuna ihtiyacım var, ne Metin başkanın var ne de diğer üyelerin var. Kocaeli’nden, Soma’dan buraya yatırımcı getiriyoruz bu mu rant? Bunlar uluslararası ihracat yapan şirketler bu mu rant? Zonguldak’ı makine merkezi haline getirebilmenin umuduyla bir koşuya başladık derdimiz bunun bayrak koşusu olması. Tek başımıza bizim nefesimiz yetmez ama şehir bir bütün halinde sahiplenirse el birliğiyle bu işi finişe taşırız. Zonguldak’ta yüz milyonlarca dolar para her yıl başka illere başka ülkelere gidiyor. Bu projeyi şehrin ne kadar dışına iterseniz o kadar amacından uzaklaşır. Evet burada rant var o da Zonguldak’ın yararına olan rant.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi