Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası tarafından, Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi açılışı ile değer katanlar ödül töreni düzenlendi.

Dedeman Otelde düzenlenen programa; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, BEÜ Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Cezmi Yalınkılıç, ZTSO Başkanı Metin Demir, CHP İl Başkanı Murat Pulat, İyi Parti İl Başkanı Yavuz Erkmen, MHP İl Başkanı Varol Demirköse, bazı STK başkanları ve iş insanları katıldı.

DEMİR: 10 KATAGORİDE TOPLAM 91 BAŞARILI İŞ İNSANI

Programın açılış konuşmasını yapan ZTSO Başkanı Metin Demir; “İhracat, istihdam, markalaşma, ar-ge inovasyon, genç girişimci, kadın girişimci, sivil toplum kuruluşu, yaşam kalitesi arttırma, gıda tarım ve hayvancılık sektörü, oda hizmet ödülleri olmak üzere 10 kategoride toplam 91 başarılı iş insanı açılışını gerçekleştireceğimiz ZTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi sayesinde ticari uyuşmazlık yaşayan üyelerimizin sorunlarını çözecek, zamandan tasarruf edecek ve adliye yükünü azaltacağız” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise sorunların ortak akılla çözülmesi gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

HİSARCIKLIOĞLU: ZONGULDAK’TA ASIRLIK KURUMUMUZ VAR

“Zonguldak’ta, ekonominin kanaat önderi görevini üstlenmiş, asırlık bir kurumumuz var. Zonguldak TSO’mız, Zonguldak’ın tarihine ve taşıdığı öneme yakışan şekilde, azimle ve gayretle çalışıyor. Şehre değer katan çalışmalar gerçekleştiriyor. Zaten akredite Oda, 5 yıldız. Metin Demir Başkanımız liderliğinde daha çok projeleri var. Her geldiğinde proje ile bana gelmekte. Karaelmasın başkenti olan Zonguldak’ı, dünyadaki yeşil mutabakata uygun şekilde, dönüşüme hazırlıyor. Zonguldak, ülkemizin sanayileşme yolculuğunda, ilk adımın atıldığı yerdir. 19. yüzyılda burada, kömürün keşfinin ardından, ilk modern kömür işletmeleri açılıyor. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte, Zonguldak’ın bir ilçesi olan Karabük’te, ilk demir çelik fabrikamız Kardemir kuruluyor. Sonrasında da Erdemir geliyor. Yani Türkiye’nin sanayileşmesi, Zonguldak’ın öncülüğünde başlıyor. Bugün de Zonguldak, yeşil dönüşüme öncülük ediyor.

HİSARCIKLIOĞLU: BABANIN OĞULA, KARDEŞİN KARDEŞE KEFİL OLMADIĞI DÖNEMDEYİZ

Yıllardır hayalini kurduğumuz Filyos Projesi, nihayet hayata geçiyor. Filyos sayesinde, sanayi, turizm ve tarım alanlarında yeni iş ve yatırım fırsatları doğuyor. Zaten yeni kurduğunuz ve 5. Bölge avantajlarına sahip Gökçebey OSB’ye gelen yoğun yatırım talepleri de, buna işaret ediyor. İnanıyorum ki, Metin kardeşimin gayretleriyle hız kazanan, tüm bu çalışmalar netice verecek. Zonguldak yeniden bir cazibe merkezi haline gelecek. Ve Batı Karadeniz’in dünyaya açılan kapısı olacak. Biz de sizlere Ankara’da, her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Odalarımızla birlikte kurucu ortağı olduğumuz Kredi Garanti Fonu vasıtasıyla Zonguldak’ta bugüne kadar yaklaşık 8 bin üyemize toplamda 3 milyon lira kefalet desteği verilmiş durumda. Devir öyle bir devir ki babanın oğluna, kardeşin kardeşe kefil olmadığı dönemdeyiz. Dünyada ilk ve tek bir oda sistemi var kendi üyesine kefil oluyor. Bazen aklımıza geliyor. Bu odalar ne iş yapıyor diye? Bugün odalar kefil oluyor. KGF vasıtasıyla odalar diyor ki bankalara ‘Eğer üyemin kredisi batarsa, Allah korusun. Yüzde 85’ini ben ödeyeceğim’ diyor. Bu büyük bir rakam. Daha bundan büyük hizmet mi olur. Biz kredilere ulaşırken yüksek enflasyon nedeniyle, firmaların işletme sermayesi ihtiyacı da hızla artmaktadır. Onları desteklemek üzere, yeni kredi ve KGF kefaletli kredi paketlerinin geçirilmesi için hükümete iletiyoruz. İnşallah olumlu sonuçlanır ve Zonguldak için daha fazla kefalet desteği de sağlamış oluruz. Zira Zonguldak’ta, önemli bir üretim potansiyeli olduğu şimdiden belli ve bunu güçlendirmemiz gerekiyor. Zonguldak, demir-çelik başta olmak üzere, tam 25 üründe üretim kapasitesi anlamında, Türkiye’de 1. Konumda. Bu müthiş bir potansiyel. 20 üründe ikinci, 17 üründe de üçüncü sıradasınız. Pozitif alanlara odaklanmamız lazım. Zonguldak’ın artıları neler bunu görmemizde fayda var. Bu vesileyle Zonguldak’ta üretim ve yatırım yapan, tüm girişimcilerimiz de tebrik ediyorum. Öte yandan Odamız, bugün bir güzel işe daha imza atıyor.

HİSARCIKLIOĞLU: ZONGULDAK’A DÖRT OKUL YAPMA KARARI ALDIK

Şu an ülke genelinde arabuluculuğa gelen başvuru sayısı, ayda 100 bine ulaştı. Ve bunların yüzde 70’i, anlaşmayla sonuçlandı. Taraflar helalleşerek ayrıldı. Zonguldak için yeni bir karar daha aldık. Daha önce Odalar Birliği olarak Zonguldak’a okul yapmıştık. Eğitime yapılan yatırımın en değerlisi olduğunu düşünüyorum. Dünyada bir yatırım var ki kesinlikle zarar etmezsin. O da eğitime yapılan yatırım. Bir kişinin kurtuluşu, meslek sahibi olması kadar büyük bir onur yok. Her iki dünyada da büyük bir onur var. Odalar Birliği olarak daha önce buraya bir okul yapmıştık. Sonra 81 ile 81 okul projemiz vardı. Onu da bitirdik. Şimdi ilçe oda başkanlarının ortak talebi doğrultusunda 4 okul yapma kararı aldık.”

Program "ZTSO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi"nın açılış kurdelesinin kesilmesi ve değer katanlar ödül töreni ile sona erdi. Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi