Profesyonel futbol liglerinde 2023-2024 sezonu transfer dönemi bugün resmen başladı. Öncesinde birçok kulüp transferde kendisini ufaktan göstermişti. Kurban Bayramı’nın akabinde piyasadaki transfer hareketliliği elbet artacaktır.

Kuşkusuz her zaman olduğu gibi mali durumu iyi olup da güçlü bütçe oluşturan kulüplerden bir kaçı yine ön plana çıkacak. Bu işin bizi ilgilendiren tarafı, Zonguldak Kömürspor’un mücadele edeceği Beyaz gruptaki kulüplerin durumu ve neler yapabilecekleri.

Kura çekilir çekilmez “Ateşten gömlek” yaftasının yapıştırıldığı grup gerçekten de öyle. Spor Toto 1. Lig’den düşen Altınordu, “Süper Lig şampiyonu” unvanına sahip Bursaspor, kurumsal kimlikle yönetilen Ankara Demirspor, geçen sezonun Play-Off çeyrek finalisti Esenler Erokspor, hemen her sezon Play-Off oynayan 1461 Trabzon FK, son yılların en iyi çıkış yapan takımı Karacabey Belediyespor’un gücü ortada. Bu kulüpler geçmişte olduğu gibi eminim ki yine zirve yarışının içinde olacaklardır.

Bahsini ettiğimiz kulüpler, sponsor desteği ve kendi bünyelerinde oluşturdukları transfer bütçeleriyle istedikleri oyuncuları alabilecek güce sahip. Göreceksiniz yakın zamanda transferde bu kulüplerin isimlerini sıkça duyacağız. Zonguldak Kömürspor Kulübü’nün maliyetini karşılamakta güçlük çekeceği futbolcuların tek tek imza attığını göreceğiz bu kulüplere. Hem de astronomik rakamlarla. Böylesi güçlü kulüpler, daha lig başlamadan rakipler üzerinde psikolojik baskı kuruyor.

Bir de şehir takımları var grupta...

Vanspor, Afyonspor, Adıyamanspor, Diyarbekirspor, Kırşehir FK, Kırklareli, Ankaraspor, Yeni Mersin İdmanyurdu hiç yabana atılmasın. Sonra hiç hesapta olmayan sürpriz takımlar elbet çıkacaktır.

Şimdi soruyorum...

Şehir takımları arasında yer alan Zonguldak Kömürspor yeni futbol sezonunda ligin neresinde olur? Üs tarafta mı oluruz, orta sıralarda mı, yoksa alt tarafta mı? Alt tarafı aklımın ucundan dahi geçirmek istemiyorum ama!

Sadece bir futbolcunun maliyeti çok uçuk

TRANSFER PAZARI YANIYOR

Bayram sonrası canlılık kazanacak transfer piyasasında dönen rakamlar dudak uçuklatan cinsten. Milyon TL’den kapı açan futbolcuların oluşturduğu pazar, kulüpleri bir hayli zorlayacak gibi görünüyor.

Sadece bir futbolcu için telafuz edilen bu rakamların, en az 15 transfer yapacak bir kulübe maliyetini tahmin edin. Ortaya çıkan rakamlar çok ciddi boyutta. Zonguldak Kömürspor bu rakamları karşılayabilir mi? Bu şartlarda imkansız. Transferdeki sessizlik neden kaynaklanıyor sanıyor sunuz? 

Mali yönden iyi olup da kasası sağlam olan kulüpleri bir kenara koyuyorum. Onlar bugün istedikleri futbolcuları bir çırpıda alabilecek potansiyele sahip. Peki, Zonguldak Kömürspor gibi sabit geliri olmayan ya da mali durumu zayıf olan kulüplere ne demeli! Desenize transferde yine sona kalacağız!

ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ

Hazır konu Zonguldak Kömürspor’dan açılmışken bir iki kelamımız olsun. Otopark dışında hiçbir yerden geliri yok kulübün. Geliri olmadığı gibi geçmişe yönelik borçlar kulübün sırtında bir kambur olarak duruyor.

Her yıl sezonu kurtarmaya yönelik düşünce ve dışarıya bağımlı transfer politikası Zonguldak Kömürspor’u artık tıkanma noktasına kadar getirdi. Öyle ki 2. Lig temsilcisi henüz kongresini yapıp da bir başkan seçip yönetim kurulu oluşturamadı. Kongrenin bayramdan sonraya kalması üstüne üstlük hoca ve transfer konularındaki sessizlik camiada büyük bir endişe oluşturmuş durumda. Sessizliğin temel nedeni tabii ki de mali tablo. Ekonomik özgürlüğü olmayan kulüp, yeni sezona dair adım atmakta zorlanıyor.

Bununla birlikte transfer maliyetlerinin yüksek düzeyde seyretmesi kırmızı-lacivertli kulübün elini kolunu bağlıyor.

Karadeniz bölgesinin kadın basketbolundaki tek takımı Zonguldakspor, Süper Lig için destek bekliyor Karadeniz bölgesinin kadın basketbolundaki tek takımı Zonguldakspor, Süper Lig için destek bekliyor

Bir yandan geçmiş sezonlara dair futbolculara ödenmeyi bekleyen borçlar, diğer yandan yeni sezon kadrosu için gerekli olan para şuan için Zonguldak Kömürspor’u büyük bir çıkmazın içine sokmuş durumda.

Zorlaşan mali şartlar ve yükselen futbolcu piyasası karşısında üst seviyede bir takım kurulması şuan için öngörülmüyor. Haliyle kırmızı-lacivertli takımdan Play-Off ya da şampiyonluk beklemek hayalcilik olur.

Gerçekçi olmakta fayda var.

2023-2024 sezonunda ligde kalmak Zonguldak Kömürspor için şampiyonlukla eş değer olur. Önümüzdeki günlerde şartlar değişir, farklı hedefler ortaya konulur ama şuan ki durum bize bunu gösteriyor.

Editör: Hüseyin EKİNCİ