Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın katılımlarıyla ‘Milli Ağaçlandırma Günü’ etkinliği düzenledi.

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın katılımlarıyla Milli Ağaçlandırma Günü programı kapsamında ‘Geleceğe nefes, dünyaya nefes’ etkinliğini Zonguldak’ın Devrek ilçesi Akçabey Köyünde gerçekleştirdi.

Programın açılış konuşmasını yapan Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” olmaya, hepiniz hoş geldiniz diyerek şunları söyledi:

“Bugün, tarihî bir günü idrak ediyoruz. Ağaç sevgimizin nişanesi olan ve 2019 yılında ilk kez ulusal olarak kutladığımız Milli Ağaçlandırma Günümüzün üçüncüsünü, bu yıl yine geçen yıl olduğu hem milli hem de milletlerarası bir katılımla kutluyoruz. Muhakkak ki; milletimizdeki ağaç sevgisi, ezeldendir ve ebede kadar sürecektir. Tabiat ruhumuzun içindedir; ağaç sevgisi, yaşken verilir bize! Bundandır ki; balkonlarımızı çiçekle, bahçelerimizi fidanla, tarlamızı ağaçlarla, yurdumuzu ormanlarla süsleriz. Zira biz neredeysek, orayı güzelleştirmeye azmetmiş bir milletiz. Orman nefestir, huzurdur, gelecektir. Bazen sırdaştır, arkadaştır bize, sığındığımız bir limandır. Cahit Sıtkı Tarancı’nın şiirinde dediği gibi “Bir derdin varsa açılabilirsin ağaçlara Ağaç yaprak verir ama sır vermez rüzgâra” Ormanlar derdimizi açtığımız içinde derin bir nefes alıp hayat ne güzel diyerek şükür ettiğimiz yerlerdir. Sadece yeşiliyle değil içinde barındırdığı onlarca rengi ile ağaçların tatlı sesi ve güzel kokusuyla içimizi ısıtan, bizi alıp güzelliklere götüren alanlardır.

Hepimiz biliyoruz ki dünyanım kaynakları sonsuz değildir. Dünya nüfusundaki artış, verimli kullanılmayan kaynaklar, kuraklık ve susuzluk tehlikesini beraberinde getiriyor. Ormanlarımız için en önemli tehlike de başta dikkatsizlik ve ihmal sonucu atılan, yakılan ateş, anız yakma, tarla açma ve bazı karşıt unsurları ile özünde insan faktörü ile yangınlarla yok olmasıdır. Orman yangınları ormanlarımızın geleceği açısından önemli bir sorun olmaktadır. Bu nedenle öncelikle yangınının çıkmasını önleyici tedbirlerin başında kamuoyunda bu bilincin yerleştirilmesidir. Yöremizde orman ve yerleşim yerlerinin iç içe olması nedeniyle orman köylülerimizin dikkatli davranmaları, kendi yerlerinde dahi olsa ormanlık alanlara yakın kısımlarda kesinlikle ateş yakmamaları gerekmektedir. Aksi halde ufak bir dikkatsizlik büyük zarar ve sonuçlar doğurmaktadır. Unutmamalıdır ki ormanlar hepimizin ilgi ve sevgisi ile yaşatılabilecektir. Artan yaşam alanları ormanlar üzerinde daha fazla baskı kuruyor. Bu nedenle hem vatanımız hem de dünya için, ülkemizdeki orman varlığını artırmak, yaşatmak ve korumak için var gücümüzle çalışıyoruz. İşte tam da, bu güzelleştirme azmi ve arzusuyla, 182 yaşındaki orman teşkilatımız olarak gece gündüz çalışıyoruz.

Ormanlarımızın korunması, genişletilmesi, çeşitlendirilmesi ve zenginleştirilmesi hedefiyle; Son 19 yılda gurur veren çalışmalara imza attık. Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü olarak son 19 yılda 20 milyon fidanı toprakla buluşturduk. 19 yılda Cumhuriyet tarihimizdeki ormancılık çalışmalarının en büyüğünü gerçekleştirerek, orman varlığımızı, 42 bin hektar artırarak 565 bin hektardan 607 bin hektar alana çıkardık. 2002 yılından bugüne kadar, dünyadaki orman varlığı azalırken, ülkemizi, orman varlığını artıran nadir ülkeler arasına kattık. Yaptığımız çalışmalar ile ormanlarımızı hem koruduk, hem de alan ve servet olarak artırdık. Son yıllarda, sosyal ormancılık hedefiyle; vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandıkları kamusal alanları özenle ağaçlandırdık. Üniversitelerimiz başta olmak üzere okullarımız ve kampüslerini bedelsiz olarak ağaçlandırdık ve üniversite öğrencileri adına 500 bin fidan diktik ve dikmeye de devam ediyoruz. Yanan ormanlardan 40 kat daha fazla alanı, ilmek ilmek ağaçlandırdık! 2002 yılından önce, yılda 500 bin fidan üretilirken, ağaçlandırma, toprak muhafaza ve erozyonla mücadele çalışmaları ve kamusal alanların ağaçlandırılması için son 19 yılda ortalama 2,5 milyon fidan ürettik! Yine son 19 yılda, 4 adet yeni şehir ormanımızla ve 43 adet mesire yerimizle, yeşilin bozkıra karşı mücadelesinde, “Güçlü Bir Ses, Geleceğe Nefes” olmaya devam ettik!

2019 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle, “11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” ilan edildi. Yine halkımızın da teveccühleriyle 2 yıl önce bugün, “Geleceğe Nefes” kampanyamız kapsamında, tarihî bir fidan dikme seferberliği gerçekleştirildi. Bu onura hepimiz ortak olduk ve şimdide aynı ruh ve heyecanla devam ediyoruz. 2020 yılında tüm Dünya’nın yaşadığı pandemi nedeniyle, korunma tedbirlerine azami uyarak, bütün il ve ilçelerimizde 16 farklı lokasyonda, 119 hektar alanda 143 bin adet fidanı toprakla buluşturduk. Özellikle son dönemlerde artan orman yangınlarından olumsuz etkilendik. 30 Ağustos 2020 tarihinde yanan orman alanını tekrar ağaçlandırmak suretiyle Yanan Orman Alanlarımız Küllerinden Doğuyor. Teşkilatımızca yangından zarar gören alan bir yıl içinde ağaçlandırılmak üzere hazırlandı. Sahada 100.000 metre teras yapılmış olup bu alana 80 bin karaçam, 20 bin adet kızılcık, yabani kiraz ve ıhlamur fidanı olmak üzere toplam 100 bin fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Biz en çok doğa ve orman sevgisi ve bilincini; gelecek kuşaklara aktarmak adına canı gönülden çalıştık, yarınlara hep umut ektik. Yanan orman alanlarını hiç vakit kaybetmeden ağaçlandırmaya başlıyoruz, Ormanlarımız Küllerinden Doğuyor.

Yanan orman alanlarını kaderine terk etmiyoruz, Anayasanın 169 maddesi gereğince aynı yıl içerisinde ağaçlandırıyoruz. Yangının başladığı ilk andan beri özveriyle görev yapan tüm mesai arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Zonguldak, Bartın ve Karabük İllerimizde toplam 14 lokasyonda 1.729 dekar alanda 118.750 adet fidanı aynı anda toprakla buluşturuyoruz. Yeşil Vatan’ımız için tüm masum canlar için Geleceğe Nefes canımızın parçası ormanlarımız için verdiğiniz destansı mücadeleyi asla unutmayacağız. Minnettarız, Ormanın Kahramanları Allah hepsinden razı olsun. Saydığım bütün bu emek ve özveri isteyen ağaçlandırma faaliyetlerimizi, “Ormanı Korumak, Vatanı Korumaktır.” düsturundan hareketle, orman teşkilatımız olarak, gece-gündüz çalışarak daha yaşanabilir bir dünya için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Tabi bütün hedeflerimizi, milletimizle ve tüm insanlıkla paylaşıyor, her bir fidanımızın öyküsünü daha anlamlı hale getirmeyi arzu ediyoruz. Ve yine bugün de “Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes” sloganıyla, büyük bir fidan dikme seferberliğine çıkıyoruz.

Birazdan sadece burada değil, tüm şehirlerde eş zamanlı olarak beraber dikeceğimiz fidanlarla, inşallah geleceğe can verecek, dünyaya nefes olacağız. Böylece ormanlar bizim hem süsümüz, hem de gücümüz olmaya devam edecektir! Bu vesileyle, başta Milli Ağaçlandırma Gününü, bizlere hediye ettiği için şahsım ve teşkilatım adına Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı arz ediyorum. Yine bugün şehrimizin ve bölgemizin dört bir yanında 14 farklı noktasında ellerinde fidanlarla toprağa dokunan, “Geleceğimize Nefes” olan bütün vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ormanları geçmişin mirası değil, geleceğe emanet olarak düşünmek zorundayız. İşte tam da bu güzelleştirme azmi ve arzusuyla,182 yıllık orman teşkilatı olarak, gece gündüz demeden yazın köz, kışın buz üzerinde ormanı korumanın vatan savunması olduğu bilinciyle çalışıyoruz. Bu uğurda canını feda eden 131 şehidimizi de bu vesileyle rahmetle ve minnetle yad ediyor, bu duygu ve düşüncelerle her birinize tekraren sevgilerimi, şükranlarımı sunuyorum.”

Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ise şunları söyledi: “İlimiz orman açısından şanslı il, ormanın uhdesinde olan alan yüzde 56 orman, toplamda da yüzde 70 orman, son zamanlarda orman yangınları önemli meselelerinden biri. Bizde bundan olumsuz etkilendik, bu yılki yangınlar öncekinden farklıydı, iklimin bozulmasını engelleyecek ve iklim değişikliğiyle ilgili toplantılarda ülkemiz başta olmak üzere dünyanın sıkıntılarını azaltacak önlemler alınır. Orman yeşillik alanı değil, insanın hayatını kolaylaştıran nefes almasını sağlamaktadır. Ormandan odunların yanı sıra birçok bitkiden de fayda sağlanarak ekonomiye katk kazandırılmaktadır, ülkemizin genel zenginliğine artı değerler kazandırılmaktadır. Yeşilliğimiz ve ekonomimize katlı sağlanmaktadır. Ormanlar  insanların doyasıya aktivitelerinin yapılacağı yer haline getirildi. Bunu sağlayan orman teşkilatına teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından katılımcılar fidan dikimini gerçekleştirdiler.

Programa; Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Zonguldak Vali Yardımcısı Mehmet Türk, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Zonguldak İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, Zonguldak İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Devrek İlçe Kaymakamı Ümit Altay, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan, Zonguldak Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Veli Köktürk, Zonguldak Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü Yaşar Karaman, Zonguldak Defterdarı Seçkin Işık, Zonguldak Vergi Dairesi Başkanı Halil İbrahim Temiz, Zonguldak AFAD İl Müdürü Ahmet Güngör, Zonguldak İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, MHP Zonguldak İl Başkanı Varol Demirköse, Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı Okan Şentürk, Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Özel Kalem Müdürü Nevin Abanoz, Zonguldak Gaziler Derneği Başkanı Necmettin Çantaş, Zonguldak Kamu-Sen İl Temsilcisi Mithat Bağcı, Zonguldak MÜSİAD Başkanı Salih Kuvvetli, Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Şerafettin Albayrak, Zonguldak Kızılay Derneği Başkanı Aydın Ergenç, Hizmet-İş Sendikası Zonguldak Şubesi Başkanı Nihat Oruç, Orman personelinin yanı sıra vatandaşlar katıldı. Haber: Şaban YILMAZ

Editör: Haber Merkezi