Bedensel engelli kadına otomobil çarptı! Bedensel engelli kadına otomobil çarptı!

Düzce Haber – Düzce Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelindeki 2023 yılı fındık hasat tarihlerini açıkladı. Buna göre, il genelindeki fındık hasatı, belirli yüksekliklere göre farklı tarihlerde başlayacak.

Kendisinden alışveriş yapmayan turisti bıçaklayıp kaçtı Kendisinden alışveriş yapmayan turisti bıçaklayıp kaçtı

Düzce'nin önemli tarım ürünlerinden olan fındık için hasat tarihleri belirlendi. Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, yüksekliği 250 metreye kadar olan yerlerde 12 Ağustos, yüksekliği 500 metreye kadar olan yerlerde 18 Ağustos ve daha yüksek yerlerde ise 26 Ağustos tarihi hasat başlangıç tarihi olarak belirlendi.

 

Artan nüfusa su yetmiyor, belediye kesintiye gitti Artan nüfusa su yetmiyor, belediye kesintiye gitti

Fındık hasadıyla ilgili yapılan açıklamada, "Bölgemizin yağışlı olması ve yabancı otların hızlı gelişmesi, fındık hasadını zorlaştırıp düşen fındıkların kaybolmasına neden olmaktadır. Hasat öncesi fındık bahçelerinde ot temizliği yapılması, hasatı kolaylaştıracak ve düşen fındıkların kaybolmasını önleyecektir. Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağı için zamanından önce fındık hasadı yapılmamalıdır. Fındık çeşitleri, aynı anda olgunlaşmaz, bu nedenle çeşitlerin olgunlaştığında ayrı ayrı toplanması önemlidir. Ancak bahçelerin karışık çeşitlerden oluşması, en azından hakim çeşidin olgunlaştığında hasadın yapılmasını gerektirir" ifadelerine yer verildi.

Fındık hasadı için belirtilen olgunluk kriterleri ise şu şekilde sıralandı: "Zurufların (yeşil kabukların) iyice sararıp kızarması, Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, Sert meyve kabuğunun 3/4 oranında kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadını alması, Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığında meyvelerin 3/4'ünün daldan dökülmesi, Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi."

Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındık hasadında dikkat edilmesi gereken noktalara da değinerek, fındıkların dalları silkeleyerek toplanmasının en iyi yöntem olduğunu belirtti. Ayrıca hasat edilen fındıkların hemen çuvallanmaması ve kurutulduktan sonra uygun depolarda muhafaza edilmesi gerektiğinin altı çizildi.

 

Başkan Kantarcı’dan Çaycumalılara son çağrı Başkan Kantarcı’dan Çaycumalılara son çağrı

Çiftçilerin sağlıklı ve bereketli bir fındık üretimi yapabilmeleri için belirtilen hasat tarihlerine uygun şekilde hasat yapmalarının önemine vurgu yapıldı. Tarım ve Orman Müdürlüğü, çevre kirliliğini önlemek amacıyla fındık zurufunun yakılmadan gübre olarak değerlendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Bu şekilde yapılan hasatın, hem üreticilere hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacağı belirtildi. İHA

Otomobil yol kenarına doğru takla attı! 2 yaralı! Otomobil yol kenarına doğru takla attı! 2 yaralı!

Editör: Virda Şahin