Milyonların beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme Ocak ayına kaldı. Yaklaşık 1,5 milyon kişi çıkacak yasanın yeni bir yaş mağduriyeti yaratmadan en kısa sürede meclisten çıkmasını bekliyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) mağduru Mahmut Okumuş, “Bizleri yönetenler EYT konusunda gerçek mağdurlar olan bizleri gelip hiç dinlemedi. Temennimiz yeni bir mağduriyet yaşanmadan bu sorunun çözülmesi” dedi.

EYT mağduru Okumuş; “Devletim ben ilk sigortalı olduğumda bana 25 yıl çalışacaksın, 5600 gün pirimin olacak dedi benim çalışma yılım 30 yıl, pirimin 6800 oldu. Ben vatandaş olarak devletimin bana o zaman sunduğu şartları fazlasıyla yerine getirdim. Devletimden de biran önce EYT konusunu yeni bir mağduriyet yaratmadan sonuçlandırmasını istiyorum.”

İçinde bulunduğumuz durumun mağduriyetini çok yaşıyoruz diyen Mahmut Okumuş, konuşmasına şöyle devam etti:

EYT BİRİLERİNİN DEDİĞİ GİBİ ERKEN EMEKLİLİK DEĞİL

“EYT demek emeklilikte yaş mağduru demektir, birilerinin söylediği gibi erken emeklilik değildir. EYT mağdurları olarak özellikle pandemi döneminde çok zorluklar yaşadık. Sigortalılık başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesi olanlar olarak bizlere zamanında verilen sözler 25 yıl artı kadınlarda 5000 erkelerde 5600 pirim gün sayısıydı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak devletimiz bize zamanında ne söz verdiyse bugün o sözü yerine getirmesini istiyoruz. Çünkü içinde bulunduğumuz durumun mağduriyetini çok yaşıyoruz.

MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLMEZSE SIKINTILARIMIZ ARTACAK

Örneğin ben pandemi döneminde 25 yıl çalıştığım işyerinden ayrıldıktan sonra çok büyük sıkıntılar çektim. İş aradım bana “bu yaştan sonra seni alıp ne yapacağız” söylemleriyle karşılaştım. Devletimiz kendi bünyesine 35 yaş üstü alım yapmıyor ben bu saatten sonra ne yapayım. Bizlerin bu mağduriyeti gidermezse çektiğimiz sıkıntılar artacak işin içinden çıkılmaz bir hal alacak. Ayrıca Aylık Bağlama Oranı konusu var. Aylık Bağlama Oranı yüzde 70’den yüzde 28’e düşürüldü. Bu durum 2008 yılında gerçekleşti. Özel sektör çalışanların pirimlerini işverenler asgari ücretten ancak yatırabiliyor. Hal böyle olunca pirim gün sayımız ne kadar çok olursa bizler o kadar az emekli maaşı alacağız. Bu durum vatandaşı kanunsuzluğa itiyor. Birçok arkadaşımız eminim ki sigortasını ödetmiyordur bu durumda devletimizde büyük kayıp yaşamış oluyor. Çünkü diyorlar ki “çok pirime az maaş” maaşı düşecek olan vatandaş neden fazla pirim ödettirsin. Sanki çok pirime az maaş vererek vatandaş cezalandırılıyor gibi bir durum ortaya çıkıyor.

DEVLETİMİZ BAKİ BAŞINDAKİLER GELİP GEÇİCİDİR

Devletimizin başında olanlar elbetteki hepimizin yöneticisi. Seçim zamanı oy versek te vermesek te bizleri temsil edip yönetiyorlar. Ancak devlet bakidir devletin başındakiler gelip geçicidir. Bunu da göz önüne almaları lazım! Biz devletimize bağlı insanlarız bu bağlılığımızı bizleri yönetenlerde göz önüne almalı. Bizleri yönetenler EYT konusunda gerçek mağdurlar olan bizleri gelip hiç dinlemediniz. Bizleri kaale almadınız. Bizleri temsil edenleri “Şunun adamı, Bunun adamı” dediniz ama biz kimsenin adamı değiliz. Ben düzenlediğimiz 4-5 mitinge hakkımı aramak için eşimden dostumdan borç alıp gittim. Hiçbir partiden destek almadım almamda. Sizler bizleri dinlemediniz dinlememeye de devam ediyorsunuz ama birkaç yandaşınız var onları dinliyorsunuz. Haziran ayı geldiğinde de “Kandırıldık” diyeceksiniz kandırıldık dememek için iş işten geçmeden gelin bizleri dinleyin.

NEDEN HALEN YAŞ KONUSUNU GÜNDEME GETİRİYORSUNUZ?

EYT konusu tam çözüme kavuştu derken 10-15 gün önce işveren temsilcileriyle görüşmeler yaptınız. İşveren temsilcilerinin bu vakte kadar EYT konusunun sonuçlanacağını bilmeleri ona göre de kendilerini hazırlamaları gerekiyordu. Şimdi diyorlar ki “Tazminat konusu var” ama bu konuya devletimiz kredi fonundan çözüm buldu. Neden halen yaş konusunu gündeme getiriyorsunuz. Biz EYT’li olarak zaten yaşa takılanlarız çıkmışsın 50 yaş veya başka yaşları gündeme getiriyorsun. Zaten EYT oranlarına bakıldığında yaşa takılanların çoğunluğu 47-50 yaş arası ve bu oran yüzde 70 civarında. Bu oranı kaybetmek istemiyorsanız kesinlikle yeni bir yaş şartı koymayın.

EYT MAĞDURLARI TEPKİSİNİ SANDIKTA ORTAYA KOYAR

Yeni bir yaş şartı getirirseniz Haziran ayında biz niye böyle yaptık diye alıp şapkayı önünüze koyarsınız. EYT mağdurları sandıkta tepkisini nasıl ortaya koyar diye hiç düşündünüz mü? Yüzdeye vurduğunuzda en az yüzde 3 ile 4 arasında oy kaybı demektir. Lütfen şapkayı önünüze koyup ona göre değerlendirme yapın.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi