Türk mutfağının belki de en sevilen ve en bilinen mezesidir haydari. Tek başına olsun, sıcak ekmek/lavaş banarak olsun nefistir. Pek çok tarif gibi haydarinin de farklı yapım yöntemleri vardır. Kimisi yalnızca nane, kimisi nane ve dereotu kullanır, kimisi de olması gerektiği gibi peynir de ekler.

Tarifin aslında peynir vardır evet. Aşırı aromalı bir peynir kullanmadığınız sürece peynirin tarife lezzet olarak büyük bir katkısı olmamakla birlikte pürüzsüz süzme yoğurdun içinde taneli dokusuyla tarifi daha katmanlı bir hale getirir. O yüzden bana göre peynir kullanılmalı. Tabii bu konuya farklı bir açıdan bakmakta da fayda var. Eğer pürüzsüz kıvamlı bir dokunun içindeki tanecikler sizi rahatsız ediyorsa sırf tarifin aslına uymak için peynir kullanmak zorunda değilsiniz.

Peyniri kullanmadığınız takdirde yerine başka bir şey koymak ya da tarifte başka bir değişiklik yapmak zorunda değilsiniz. Sadece peyniri tariften çıkarmanız yeterli olacaktır.

Öte yandan tarifin ana öğeleri olan süzme yoğurt, taze nane, dereotu ve sarımsak konusunda herhangi bir değişiklik seçeneği yok. Yoğurt mutlaka süzme yoğurt olmalı.

4 Kişilik… Malzemeler

2 su bardağı süzme yoğurt,

2 yemek kaşığı sert beyaz peynir,

1 diş sarımsak,

1 avuç kıyılmış dereotu,

1 avuç kıyılmış taze nane,

Zeytinyağı,

Tuz.

Hazırlanışı

Bu baklavanın yapımında ‘kül’ kullanılıyor Bu baklavanın yapımında ‘kül’ kullanılıyor

Peyniri bir çatalla ezip yoğurda ekleyin,

İçine rendelenmiş sarımsak, dereotu, taze nane ve tuzu ekleyip karıştırın,

Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirin.

Eşinizin önüne koyun…

(Virda Şahin)

WhatsApp-Image-2023-10-20-at-14.40.27

Editör: Murat Barutçu