Son yıllarda artan enflasyon, döviz kuru, artan kâğıt, baskı ve dağıtım maliyetleri yerel basını işin içinden çıkılmaz hale getirdi.

Yüzde yüzün üzerinde artan maliyetler nedeniyle ekonomik olarak çıkmazın içine giren yerel gazeteler yerel medyada yayınlanma şartı olmayan “KÖYDESihalelerinin ilana çıkılarak yapılmasını yetkililerden talep etti.

Konu hakkında açıklama yapan İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Ekmen; “İhalelerin duyuruya çıkması yani ilana çıkması hem devletin yararınadır hem de basın kuruluşlarının lehinedir” dedi.

KÖYDES ihaleleri ile resmi kurumların yapmış olduğu ihalelerin mutlak suretle yerel gazetelerde yayınlanması gerektiğini belirten İyi Parti Zonguldak İl Başkanı Yavuz Ekmen, konuşmasına şöyle devam etti:

İHALELERİN İLANA ÇIKMASI DEVLETİN YARARINADIR

“Kamunun yaptığı veya yaptırdığı işlerle ilgili ilan komisyonu geçmişten beri tartışmalı bir konudur. Bunun hem yerelde hem de genelde ulusal boyutta her halükarda duyuruya çıkması yani ilana çıkması hem devletin yararınadır hem de basın kuruluşlarının lehinedir. Özellikle son zamanlarda hükümetin hep kapalı kapılar ardında tamamen ya doğrudan temin ya da 21 B dediğimiz acil hallerde uygulanması gereken maddenin her olaya yaygınlaştırılmak suretiyle ihalelerin herhangi bir duyuru olmaksızın çağırılıp insanlara verildiğini gözlemliyoruz. Bu yanlış bir yöntemdir ve de devletimizi, insanımızı, vatandaşımızı dolayısıyla da basın kurumlarını mağdur eden, zarara uğratan bir tutumdur.

İHALELER YEREL GAZETELERDE YAYINLANMALI

Biz şunu söylüyoruz; yerelde gerek KÖYDES ihaleleri olsun gerekse diğer resmi kurumların yapmış olduğu ihaleler olsun mutlak suretle yerel gazetelerde yayınlanmalıdır. Bunun iki yönlü faydası olacaktır. Birincisi daha fazla kişi ihaleye iştirak edecek ve rekabet ortamı yaratılmış olduğu içinde devlet bundan kazançlı çıkacaktır. İşin diğer boyutunda ise bugün yerel medyanın mali anlamda zayıf olduğunu ve zor ayakta durduğunu herkes görmekte, bilmektedir. Bu nedenle de yerel medyada ki arkadaşlarımız özgür olarak kimsenin baskısı altında olmadan eğer objektif yayın yapmayı düşündükleri zaman maddi anlamda güçlü olmalılar ki hiç kimsenin sesi haline gelmemeleri ve bu görevlerini çok daha rahat yapmaları gerekir. Bunun en önemli göstergelerinden biride yerel basının bu ilan yoluyla kendilerine yayınlanması suretiyle sağlanacak destekle bir nebzede olsa o maddi özgürlük anlamında onlara da bir maddi katkı sağlanmış bulunulur.

ZORUNLU OLMADIKÇA 21 B VE DOĞRUDAN TEMİN KULLANILMAMALI

Buradan hem yereldeki arkadaşlarımıza hem de genelde hükümetimize bir çağrıda bulunuyoruz ve diyoruz ki; bu ilanların mutlak suretle yayınlanmasını sağlayın. Kapalı kapılar ardında ihaleler yapılmasın. Rekabet şartları doğsun. 21 B’yi kullanmayın. Doğrudan temini kullanmayın. Bunlar ancak çok acil hallerde, gecikmesinde sakınca görülen hallerde kullanılabilir bunlar doğaldır ama bu gibi olayların dışında kesinlikle bu yöntemler uygulanmasın. Böylelikle hem devlet kazansın hem de yerel medyadaki arkadaşlarımız kazansın. Sonuç itibariyle bu iş kapalı kapılar ardında yürütülmesin.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi