Server olarak da bilinen sunucu, bilgisayar ağları veya ağ bileşenlerinin kullandığı kaynakları barındıran özel bir bilgisayar sistemidir. Bir web sitesinin internet üzerinden yayın yapabilmesi için tüm dosyalarının sunucuda yüklü olması gerekir. Web sitesine erişmek isteyen kullanıcılar aslında sunucudan bir istekte bulunur. Kullandıkları araçlar birer istemcidir. Sitenin kullandığı sunucunun performansı, istemcilerden gelen talepleri karşılamak için yeterli olmalıdır. Aksi durumda sitenin hızı ve performansı düşük düzeyde kalır. Bu da kullanıcılar için kötü bir web deneyimi anlamına gelir.

Teknolojinin hızla ilerlemesiyle birlikte internet kullanımı her geçen gün artıyor. Dijital dönüşüm geçiren işletmelerle birlikte web teknolojileri birçok alanda öne çıkıyor. Mobil uygulamalar üzerinden erişim sağladığımız hizmetler farklılaşıyor. Günümüzde pek çok işimizi internete bağlı bir cihaz üzerinden kolayca gerçekleştirme imkanına sahibiz. Bu gelişmelerde en önemli pay ise şüphesiz ki server çözümlerine ait. Aslına bakarsanız, sunucu dediğimizde birçok kişinin aklına fiziksel bir cihaz gelir. Oysa serverlar çok daha komplike bilgisayar sistemleridir. Dijital verileri depolamak, işlemek ve sunmak için farklı donanım bileşenleri kullanırlar. Çeşitli protokoller ve yazılımlarla birlikte özellikleri ve olanakları farklılaşır.

Sunucuyla Dünya Parmaklarınızın Arasında

Günümüzden birkaç on yıl öncesine kadar iletişim kurmak, farklı insanlarla tanışmak, birlikte bir şeyler yapmak gerçekten de fazlaca emek gerektiriyordu. Z kuşağı o günleri yaşamamış olsa da X ve Y kuşakları bu gerçeği kolayca hatırlayabilir. Bu bağlamda cep telefonları yakın tarihimizin en önemli gelişmelerinden biriydi. İletişim için mekana bağlılığı ortadan kaldırdı. İnternetin yaygınlaşması ise iletişim ve diğer alanlarda yepyeni deneyimlere imkan sağladı. Artık basit bir akıllı cihazla dünyanın öbür ucundaki insanlarla iletişim kurabiliyoruz. İstediğimiz ürünleri dünyanın öbür ucundan sipariş verebiliyoruz. Fiziksel olarak bir araya gelemeyeceğimiz insanlarla tanışıyor, toplantılar yapabiliyoruz. Çeşitli organizasyonlara katılıp zamanımızı daha değerli hale getirebiliyoruz.

İşte tüm bu gelişmelerin olanaklı koşulu aslında sunuculardır. Onlar olmasaydı bu imkanların hiçbiri olmazdı. Hemen her gün kullandığımız web sitelere erişimimizi sunuculara borçluyuz. Kullandığımız sosyal ağlar ve mobil uygulamalar sunucular sayesinde bizlere ulaşıyor. Çeşitli adreslere mail göndermeyi, gelen mailleri okumayı sunuculara borçluyuz. Normal postayla günlerce sürecek bir iletişimi mail sunucuları sayesinde birkaç saniye içinde gerçekleştiriyoruz. Arama motorları üzerinden yaptığımız aramaları da yine sunuculara borçluyuz. Web sitelerin ve uygulamaların kullandığı sunuculara oranla yüzbinlerce kat daha güçlü olan arama motoru sunucuları her gün milyonlarca kullanıcının istediği sayfalara ulaşmasını sağlıyor.

Sunucu Kaynaklarınız Web Operasyonunuzun Kalitesini Etkiler

Bilgisayarınızdan veya mobil cihazınızdan bir web sitesine girmek istediniz diyelim. Bu durumda ilk olarak cihazınız sunucuya istek gönderir. İstemciden gelen isteği yanıtlayan sunucu, sitenin cihazınızda açılması için gerekli dosyaları cihazınıza gönderir. Mobil uygulamalar için de benzer bir süreç söz konusudur. Sitenin veya uygulamanın kaynak kodlarının çok kısa bir süre içinde devreye girmesi daha iyi bir web deneyimi yaşatır. Günlük hayatın koşuşturmacası içinde kullanıcılar, site veya uygulamaların açılmasını beklemede oldukça sabırsız davranabilmekte.

Modern hayat bizleri her alanda hızlı davranmaya zorluyor. Bir iş için harcadığımız sürenin uzaması diğer işlerimizi aksatıyor. İnternetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok işimizi daha hızlı sonuçlandırma imkanı elde ettik. Örneğin online alışveriş kanalları, istediğimiz ürün veya hizmetlere kolayca ulaşmamızı sağlıyor. İnternet üzerinden rezervasyon yapmak, bankacılık işlemleri gerçekleştirmek, haber okumak, bilgi edinmek ve diğer pek çok işi artık daha hızlı yapma imkanına sahibiz. Basit birkaç tıklama sayesinde dünyadaki gelişmeleri anlık olarak öğrenebiliyoruz. Ne var ki, web sitesinin kullandığı sunucu kaynakları yetersizse bu avantajlardan yararlanmak mümkün değildir. Yoğun trafik aldığında yavaşlayan, sayfa yükleme hızı düşük siteler günümüzde internet dünyasında yeterince şanslı değildir.

Web teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte günümüzde sunucularla ilgili farklı pek çok çözüm mevcut. Web sitelerinin yanı sıra online uygulamalar da bu çözümlerden yararlanıyor. Bu bağlamda bulut sunucular, fiziksel sunuculara oranla çok daha gelişmiş imkanlara sahip. Web sitelerine yüksek hızda erişim imkanı sunan bu sunucular, farklı barındırma hizmetlerinden de yararlanmaya imkan sağlıyor. Siteniz veya uygulamanız için uygun işlemci, Ram değeri ve disk alanı sayesinde web operasyonunuzun kalitesini artırabilirsiniz. İster yerel ölçekte isterseniz global ölçekte verdiğiniz hizmetleri hedef kitlenize daha iyi sunabilirsiniz. Ayrıca mail hesap yönetimi, veritabanı yönetimi ve diğer konularda da sunucunuzun özelliklerinden yararlanabilirsiniz.

Veri Güvenliğini Sağlamanın Yolu Sunucu Güvenliğinden Geçer

Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması sadece olumlu sonuçlar yaratmamaktadır. Bazı olumsuz sonuçları da beraberinde getirmektedir. Bunların başında şüphesiz ki veri güvenliği geliyor. İnternet üzerinden yaptığımız her işlem sırasında sunucular bazı verilerimizi depoluyor. Bu verilerin üçüncü kişilerin eline geçmesi kişilere ve kurumlara çeşitli zararlar veriyor. Genel kanaatin aksine, sunucunun güvenliğini sağlamak sadece donanım güvenliğinden ibaret değildir. Aslında donanım güvenliği için uygun fiziksel koşullar yeterlidir. Oysa sunucu güvenliği için daha önemli gereksinimler yazılım tarafında söz konusudur. Üstelik sunucuları daha güvenli hale getiren yazılımları belirli periyotlarla güncellemek gerekir. Aksi durumda yine güvenlik açıklarına zemin oluşur.

Eğer web alanında profesyonel hizmet vermek istiyorsanız sunucunuzun güvenliğini sağlamak gerçekten de kritik bir önemdedir. Yoksa herhangi bir siber saldırı sırasında sunucu kontrolünü kaybetmeniz mümkün. Bu durumda sadece siz değil, kullanıcılarınız da çeşitli mağduriyetler yaşar. Gerçi sunucuda kayıtlı bilgilerin kötü amaçlı kullanımını engellemek için çeşitli yasal düzenlemeler mevcuttur. Ancak bu düzenlemeler mağduriyetleri önlemede maalesef yetersiz kalmakta. Sunucunuzun güvenliğini sağlamak için en iyi çözümlere ise ancak alanında uzman servis sağlayıcılardan hizmet alarak ulaşabilirsiniz. Böylelikle web operasyonunuzu daha güvenli sürdürme imkanı kazanırsınız.

En Uygun Fiyata Sunucu Çözümleri daha.net’te!

Domain, hosting ve cloud sunucu çözümleri alanında Türkiye’nin lider firmalarından biri olan daha.net, ihtiyaç duyduğunuz hizmetlere uygun fiyat avantajıyla erişim imkanı sağlıyor. 2010 yılından bu yana bu alanlarda hizmet veriyoruz. Yaptığımız yatırımlarla teknik altyapımızı sürekli geliştiriyor, insan kaynakları gücümüzü artırıyoruz. İstanbul’da yer alan sunucularımız halihazırda pek çok sitenin sunucuyla ilgili ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılamakta. Alanında lider olan ve her gün binlerce kullanıcıya hizmet veren web siteler daha.net uzmanlığından yararlanıyor. 7/24 sağladığımız teknik destek hizmetlerimizle kullanıcılarımızın web operasyonlarında kalite standartlarını yükseltiyoruz.

Sizler için oluşturduğumuz sunucu sayfası üzerinden ihtiyaçlarınıza en uygun paketi seçebilirsiniz. Paket seçiminin ardından Yapılandır butonuna basarak sipariş oluşturabilirsiniz.

Türkiye'de Gelişen Sektör: Otomasyon Süreçleri Türkiye'de Gelişen Sektör: Otomasyon Süreçleri

Kaynak :https://www.daha.net/

Editör: Muhammet