Elektrik çarpması sonrası ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan 48 yaşındaki Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek hayatını kaybetmesi sonrasında Zonguldak Elektrikçiler Esnaf Odası Başkanı İbrahim Artikar uyarılarda bulunarak şunları söyledi;
'Öncelikle bakım onarımın yetkili kişiler tarafından yapılmasını herkesin bilmesi gerekiyor. Yani elektrik tesisatı konusunda belgesi olmayan, yeter olmayan kişileri her ne sebeple olursa olsun elektrik tesisatını hiçbir şekilde müdahale etmemesi lazım. Elektrik çarpmasının önüne geçebilmek için de yapılması gereken en önemli şey insan koruma cihazları. Yani bizim tabir ettiğimizde kaçak akım röleleri. Eğer bir binada, bir tesisatta İnsan koruma devreleri, sağlıklı olarak çalışıyorsa yani kaçak akım rolesi sağlıklı olarak çalışıyorsa hiçbir şekilde orada bir insan çarpılarak ölmez. Dolayısıyla bakımları, onarımları, kontrolleri, zamanında yapılması gerekiyor zamanında yapılmayan tesisatların bakımları da işte böyle elim kazalar sonucu insanların hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Üzücü bir olay. Bir değil, iki değil, daha önceden de birçok bu tip olaylarla karşılaştık. Dolayısıyla bizim her zaman için önerimiz bakımlarını zamanında yaptırmaları ve mutlaka ve mutlaka yetkili bir elektrik tesisatçısına, tesisatlarını gözden geçirtmeleri önem arz etmektedir.
Bu yaşanan ne ilk olay ne de son olay olacak ama sonuçta bu olaylardan ders çıkartmamız gerekiyor. Yani insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. İnsanlar başlarına bir şey geldiklerinde bir tanıdığım var. İşte bir arkadaşımız var. Bu işlerden anlıyor Ona bir baktıralım dememeli veya kendisi müdahale etmemeye çalışmamalı. Yani mutlaka ve mutlaka kişinin bir erbabını bulmalı ve yetkili birisine bunları yaptırmalı. Elektriğin şakaya gelmediğini, her geçen gün bir olayla anlıyoruz. İşte evlerde yangınlar çıkıyor insanlar çarpılıyor. Bir sürü kazalar oluşuyor. Bu sebepten dolayı buna önem vermeli. Bakımlarını zamanında yaptırmalı ve tedbirlerimizi almalıyız. Bizim daha önceden de gündeme getirmiştik. Yani bugün artık evlerimizdeki tesisatlar birçoğu çok eskiden yapılmış tesisatlar günümüzün şartlarına uyarlanması lazım. Bizim önerimiz şu olmuştu. İş yerlerinde en az beş yılda bir meskenlerde en az on yılda bir. Yani bu bu da uzun bir süre ama bu süreç içerisinde bir rapor düzenlenmeli. Tesisatların sağlıklı çalıştığını bir şekilde onaylanması Onlarla ilgili bir belge verilmesi zorunlu olmalı. Biz yeni yapılan binalarda, yapı denetim şirketleriyle, özel idareyle bu gibi durumlarda kontrollerimizi sağlıklı yapıyoruz. Ama daha önceden yapılmış olan binalarda daha önceden yapılmış olan tesisatlarda hiçbir şekilde bir sorumlu yok. Yani vatandaş elli sene önce dedesininki yaptığı tesisatta bugün o zaman olmayan fırını kullanıyor. O gün olmayan mikrodalgayı kullanıyor. O gün olmayan tost makinesini kullanıyor. O gün olmayan kurutma makinesini kullanıyor. Ama tesisat maalesef çok çok eskiden yapıldığı için bu gibi durumlarda da bir mutlaka ve mutlaka bir önlem alınmalı ve kontrol yapılmalı diye düşünüyorum. Otomobillerde araçlarda her yıl muayenen yapılması zorunluluğu da evlerde böyle bir uygulama zorunluluk haline getirilmeli
Bence mutlaka ve mutlaka evlerde ve iş yerlerinde de özellikle sanayi tesislerinde de bu gibi zorunluluk getirilmeli. Nasıl bir aracın sıfır bir araç üç yıl Sonra kilometresine bakılmaksızın muayeneye gitme zorunluluğu geliyorsa evlerde de, iş yerlerinde de, sanayide de mutlaka bu zorunluluk getirilmeli. Dolayısıyla tabii ki bu bizim yapabileceğimiz bir şey değil. Sonuçta bizim de yönetici işte bakanlıklarımız var. Bu konuyla ilgili mutlaka bir çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.
ŞAKAYA GELİR BİR YANI YOK
Bunun şakaya gelir tarafı yok Ancak tek bir kuruma da bir sorumluluk yüklenmemesi lazım. Burada bütün kurum Taşın altına elini koyması lazım. Çünkü bu sorumluluk belediyelerde var. İl özel idarede var. Yapı denetim şirketlerinde var. Bölgenin dağıtım şirketinde var dediğim gibi yeni binalarda her halükarda bu denetimler zamanında ve bugünkü şartlara göre yapılıyor ama yıllar geçtikten sonra bunların sağlıklı olup olmadığının devamı maalesef yok.