Emeklilik için yaşı bekleyenlerin gözü yeni düzenlemede. Konunun gündeme gelmesi heyecan yaratırken, çalışmalardan çıkacak sonuç da merakla bekleniyor.

EYT çözümü için özellikle 3 konu üzerinde duruluyor

YAŞ-PRİM KRİTERİ

EYT'nin kapsamı olacak. EYT düzenlemesi 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanları ilgilendiriyor. Çalışmalar kapsamında bu kesimin hangi şartları saplamaları halinde emekli olacağı karara bağlanacak.

Bir formül, kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlayanların yaş şartına bakılmadan emekli olması.

Diğer formül ise primini tamamlayanların yaşına bakmadan hak sahibi olması. Yada iki şartın birden dikkate alınabileceği belirtiliyor. Bu durumda işe giriş tarihine göre 5000 ile 5975 gün arasındaki primi tamamlayanlar ve erkekler için 25 yıl süresini (2021 yılına göre 1996 ve öncesinde sigortalı olanlar bu şartı tamamladı.)

Kadınlar için 20 yıl süresini (1999 öncesi sigortalı olanlarda bu süre doldu)

YAŞ KRİTERİ

2.'nci konu ise YAŞ konusu. Yaşı bekleyenlere emeklilik yolu açılırken belli bir yaş sınırının konulması üzerinde duruluyor.

Kulislere göre Düzenleme 50 yaş üzerini kapsayabilecek

MAAŞ HESAPLAMASI

Çalışmalarda ele alınacak üçüncü konu ise maaş hesaplaması olacak. Çalışanın bugüne kadar ödediği primler üzerinden maaş bağlanacak. Ancak Avrupada uygulanan sistemlerde erken emekli olunan her yıl için Yüzde 2 kesinti gibi örneklerin Türkiye'de uygulanıp uygulanmayacağı belirlenecek

(Kaynak:Takvim)

Editör: Haber Merkezi