Genel Maden İşçileri Sendikasının her ay yaptığı 1 çalışan, bir ev hanımı eş ve 2 çocuktan oluşan çekirdek madenci ailesini kapsayan Gıda Harcaması Araştırmasını oluşturan harcama gruplarında Ekim 2020 de şu değişimler gözlemlendi.

Süt ürünleri grubu; Bu grupta Ekim ayında önemli bir fiyat artışları ya da düşüşleri tespit edilmedi.

Et ürünleri grubu; Bu grupta, kırmızı et ürünlerinde sadece kıymada yüzde 2.40, kuşbaşında yüzde 3 oranında bir artış tespit edildi. Sakatatlardı ise artış tespit edilmedi.

Et ürünlerinde en dikkat çekici değişim, dar gelirli ailelerin en çok tükettiği ana gıda ürünü olan beyaz et grubunda yani tavuk etinde tespit edildi. Tavuk eti fiyatlarına bir önceki aya göre yüzde 19.16 gibi önemli bir artış görüldü.

Hayvansal ürünler grubundan yumurta fiyatlarındaki artış Ekim ayında da devam etti. Yumurta fiyatları bir önceki aya göre yüzde 16 oranında arttı. 

Balık ürünlerinde en verimli mevsimin olması nedeniyle Ekim ayında beklenen bolluk ve fiyat düşüşleri yaşanmadı. Aksine Eylül ayına göre balık fiyatlarında ortalama yüzde 21 gibi bir yüksek oranlı artış yaşandı.

Bakliyat ve Tahıllar grubu; Bakliyat grubunda kuru fasulye fiyatlarında önemli artışlar yaşandı. Dermason fasulye yüzde 6.50,  şeker fasulye yüzde 4.35 oranında arttı. Bakliyat grubunda nohut fiyatlarında yüzde 11 civarındaki fiyat gerilemesi tespit edilirken, yeşil mercimek fiyatı ise yüzde 6 oranında arttı. Diğer bakliyat ürünlerinde değişim görülmedi.

2020 Ekim ayında 4 kişilik bir madenci ailesinin; gıdanın yanı sıra kira, yakacak, giyim, ulaşım, sağlık, eğitim, kültür ve eğlence gibi zorunlu harcamalarını da kapsayan asgari geçim düzeyi, diğer bir deyişle Yoksulluk Sınırı aylık 64,21 TL artış ile 6.684,81 TL oldu. (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi