Eğitim İş Sendikası Zonguldak Şube Başkanı Kamuran Çataklı yaptığı açıklamada, “İktidarın ekonomi bilimini hiçe sayan, rantçı politikaları nedeniyle akıl almaz seviyelere ulaşan hayat pahalılığı eğitimin her alanında da kendini en sert şekilde göstermektedir. Bunun ne yazık ki en somut örneği okul kantinlerindeki fahiş fiyatlardır” dedi.

Çataklı açıklamasında, “Kamuoyu tam da halka sefaleti reva gören vekillerin TBMM lokantasında ödediği cüzi rakamları konuşurken, çocuklarımızın okul kantinlerinden alışverişler yapamıyor hale gelmesi ülkenin ana gündem maddelerinden biri olmalıdır” diyerek şunları söyledi:

“Bu ülkenin geleceği olan öğrencilerimiz, önce karanlığa şimdi de açlığa mahkum edilmiştir. Çünkü TÜİK’in olabildiğince düşük göstermeye çalıştığı halde ancak yüzde 36 bulabildiği enflasyon, okul kantinlerinde neredeyse bunun iki katıdır. Son 1 yılda tüm kalemlerin ortalama yüzde 70 zamlandığı okul kantinleri, artık öğrenciler için lüks haline gelmiştir.

Okulların bulunduğu ilçelere ve semtlere göre fiyatlarda farklılık gözlense de devlet okullarındaki kantinlerde ortalama fiyat listesi şöyledir:

Karışık tost: 11 TL, Soğuk sandviç: 10 TL,Simit: 3 TL,Poğaça 3,5 TL,Tavuk dürüm: 12,5 TL,Küçük su: 2 TL,Ayran: 2.5 TL.Meyve suyu: 4 TL.Üstelik ortalamasını verdiğimiz bu fiyatlar, birçok kantinde çok daha yüksektir. Yani çalışma şartları/saatleri nedeniyle beslenme çantası hazırlamaya zaman bulamayan bir velinin, çocuğuna her gün sadece tost, ayran ve su alabilmesi için vermesi gereken harçlık, ayda 310 liraya yükselmiştir.

Bu hesapla artık asgari ücret alan bir velinin maaşının 13’te 1’i okul kantinine gitmektedir. Bu çocuğumuz her gün canı çektiği bir bisküviyi almak istese, aylık harçlık 400 lira olmak zorundadır. Çocuklarımızın Meclis lokantasında vekillerin kıymalı pide yediği paraya, ancak tost alabiliyor olması utanç veridir.Kantin, servis ücreti, okul aile birliği parası, karne parası, temizlik parası derken, devlet okullarında çocuk okutmak bile artık fahiş fiyatlara tekabül etmektedir.

Altını çizmek gerekir ki; okul kantinlerindeki bu pahalılık tek başına kantincilerin eseri olan bir tablo değildir. Bu tablonun asıl sorumlusu, bütçesinden yatırıma yeterli payı ayırmayan ve bu yüzden okulları birer kamu kuruluşu değil şirketmişçesine kendi başlarına ayakta kalmaya iten Milli Eğitim Bakanlığı’dır.

Zonguldak Eğitim-İş olarak Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sesleniyoruz: Aç karnına ders olmaz! Çocuklarımızın hayati ihtiyaçları, rant kapısı haline getirilemez. Vicdana ve sosyal devlet ilkesine aykırı bu rantçılığa derhal ‘dur’ deyin. Beslenme bir haktır, gasp edilemez” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi