Türkiye, enerji arz güvenliğini güçlendirmek adına önemli bir adım atarak Türkmenistan doğalgazını almaya başlıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye-Türkmenistan enerji iş birliğinde tarihi bir dönemece girildiğini belirterek, “BOTAŞ ile Türkmengaz arasında Türkmen gazının ülkemize gelmesini sağlayacak anlaşmayı imzaladık.” dedi.
Bayraktar, Mart 2024’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguly Berdimuhamedov’un huzurunda Antalya’da enerji alanında iş birliğinin geliştirilmesine yönelik mutabakata varıldığını hatırlatarak, “Doğalgaz alanındaki iş birliğimizin somut bir aşamaya ulaştığını bugün görmüş olduk” ifadelerini kullandı.
GAZ AKIŞI 1 MART 2025’TE BAŞLIYOR
Bakan Bayraktar, anlaşma kapsamında gaz akışının 1 Mart 2025 itibarıyla başlamasının planlandığını açıkladı. Uzun süredir üzerinde çalışılan bu anlaşmanın, Türkiye’nin ve bölgenin doğalgaz arz güvenliğini artıracağını vurgulayan Bayraktar, “Bu iş birliği, iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri daha da ileriye taşıyacak” dedi.