Sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bir tür cilt hastalığı olan ve kişide kaşıntı ve döküntüye neden olan uyuz hastalığı Zonguldak’ı iki yıldır etkisi altına aldı. Son günlerde de yine artışa geçen hastalık ile ilgili, uzmanlar dikkatli olunması konusunda uyarılarda bulundular.

Bakım evi, askeri kışla, otel gibi toplu yaşam alanlarında çok daha kolay yayılan uyuz hastalığı, insandan insana da kolay bulaşabiliyor. Zonguldak’ta pik yapan hastalık ile ilgili ise ilaçlar yoğunluk nedeniyle bulunmakta zorlanıyor.

Öte yandan, aile içerisinde çok hızlı yayılan uyuz hastalığının ilaçlarının ise SGK tarafından kısıtlı karşılaşması nedeniyle mevcut iyileşme süreci ise uzuyor.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Uyuz hastalığının tedavisinde kullanılan krem ve losyonlar, kaşıntı şiddetinin arttığı gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanır. Sabah uyandığında kişinin duş alması gerekir. Bazı vakalarda hekim, oral ilaçların yanı sıra kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmek için ek ilaçlar da verebilir. İlaçların hekimin önerdiği şekilde ve sürede kullanılması hastalığın tedavisi için son derece önemlidir.

Öldürücü etkisi olmayan ancak geç kalınması halinde insan vücudunda direnç kazanan hastalıkta iyileşme süreci ise uzuyor.

UYUZ HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?

Parafon Ne için Kullanılır? Parafon Ne için Kullanılır?

Uyuz hastalığından korunmanın en etkin yolu, uyuz olan kişi ile direkt cilt temasından kaçınmaktır. Uyuz bulaşan kişinin nevresim, havlu ve giysileri yıkanmadan kullanılmamalıdır. Bu ürünler en az 60°C sıcak suyla yıkanmalıdır. Yıkanamayan halı, yatak gibi eşyalar çok iyi süpürülmeli ve elektrikli süpürgenin torbası atılmalıdır. Uyuz akarının bulunduğu düşünülen yüzeyler ise çamaşır suyu ve sıcak su ile temizlenebilir. /Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Editör: Murat Barutçu