Devrek Belediye Sinemasında düzenlenen törende şiir dalında birinci olan Fatma Aras, jüri özel ödülü kazanan Şükrü Çiftçi; öykü dalında birinci seçilen Umut Çetin’e ödülleri verildi.

    Sunumunu gazeteci, şair ve yazar İbrahim Tığ’ın yaptığı törene, Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Özcan, Zonguldak İl Genel Meclisi Üyesi, CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Uzundal, şair ve yazarlar; Zeynep Aliye, Nihat Ahlat, Ayça Özkahraman, Fatma Aras, Şükrü Çiftçi, Umut Çetin, Cenker Atila ve sanatseverler katıldı.

    Ödül töreninde konuşan Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bir millet sanattan ve sanatkârdan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir” sözünü anımsatarak, sanatın toplumların gelişmesinde, yaşamasında, ilerlemesinde ne kadar önemli olduğuna işaret etti.

     Başkan Bozkurt konuşmasına şöyle sürdürdü:

Kurumlar kozlarını paylaşacak: Başvurular başladı Kurumlar kozlarını paylaşacak: Başvurular başladı

     “Elbette toplumlar, sanatıyla, kültürüyle, sanatçısıyla gelişir, yaşar. Devrek, yetiştirdiği değerleri Rüştü Onur ve Müfide Güzin Anadol’un dizelerinde anlam bulur. Her yazarın bir şehri olduğu doğrudur ama o şehirleri kucaklayan yine yazarı, şairidir. Her şair, yazar doğup büyüdüğü kentin aynasıdır aynı zamanda. Rüştü Onur, Müfide Güzin Anadol da eserlerinde Devrek’i, Zonguldak’ı söylemiştir. Bu nedenle Rüştü Onur ve Müfide Güzin Anadol da ayrı bir önem taşıyor bizim için.

     Devrek Belediyesi olarak bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz ‘Rüştü Onur Şiir Ödülü’ ile ‘Müfide Güzin Anadol Öykü Ödülü’nü seçici Kurul üyelerimizin titiz ve dikkatli çalışmalarıyla sonuçlandırdık. Devrek’imizin değerlerine sahip çıkmak, onların eserlerini yaşatmak, Türk edebiyatına katkı sağlamak, yeni şiir, öykü ve adlar kazandırmaktır. Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz ödüllerimizi kazananları en içten duygularımla kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

     Bu vesileyle, yine ilçemizin yetiştirdiği, aramızda olmayan değerli şair ve yazarlarımız; Zihni Anadol, Mithat Yaban, Hamit Kalyoncu’yu sevgi ve saygıyla anıyor, bir kez daha törenimize hoş geldiniz dileklerimi iletiyorum”

    Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Özcan da yaptığı konuşmada, Devreklilerin, Belediye Başkanı Çetin Bozkurt’un öncülüğünde sanatına, sanatçılarına sahip çıktığını belirterek, “Yurt içi ve yurt dışında bir çok etkinliklere katıldım. Ama Devrek’te gördüğüm sanat ve sanatçıya çıkılan, onlara verilen değeri başka bir yerde görmedim. Burada sanat, sosyal ve kültürel yaşam oldukça yüksek. Çünkü buranın yetiştirdiği değerleri var, Rüştü Onur’u var, Müfide Güzin Anadol’ları var, Hamit Kalyoncu’ları, Zihni Anadol’ları, Mithat Yaban’ları, İbrahim Tığ’ları, Nihat Ahlat’ları var. Burada sanat, kültür ve sanatçıya sahip çıkan bir belediye başkanı var, bir belediye var. Belediye Başkanı Sayın Çetin Bozkurt’un öncülüğünde düzenlenen ve bu yıl 3.sü yapılan şiir ve öykü ödülleri bu ilçeye daha bir önem daha bir anlam katıyor. Çünkü burada sanatı ve sanatçıya önem ve değer veren bir belediye başkanı var. Bu nedenle de PEN Türkiye Merkezi olarak kendisini kutluyoruz. Ödül kazanan şair ve yazarlarımızı da kutluyorum” dedi.

Daha sonra, Rüştü Onur Şiir Ödülü’nü “Herkes İçin Hüzün” adlı eseriyle kazanan Fatma Aras’a, Müfide Güzin Anadol Öykü Ödülü “Paça Rakısı” adlı eseriyle kazanan Umut Çetin’e ve Rüştü Onur Şiir Ödülü Jüri Özel Ödülünü “Kalanın Hikayesi” adlı eseriyle kazanan Şükrü Çiftçi’ye ödülleri Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt tarafından verildi.

Tören sonunda sanatçı Siyami Tığ ve arkadaşları tarafından Devrek türkülerinden oluşan türkü dinletisi sunuldu. (Haber Merkezi)

A-(3)

A-(12)

Editör: Murat Barutçu