TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, CHP Grubu Sözcüsü Ünal Demirtaş, emekli ve memur maaşlarındaki artışlara ilişkin kanun teklifinin TBMM Plan Bütçe görüşmelerinde bir konuşma yaptı.

Konuşmasında yapılan %30’luk zammın yetersiz olduğuna vurgu yapan CHP’li Vekil; “Bugün itibariyle en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesi olan 8.500 TL'ye çıkarılmalıdır. Emekli aylıklarında ve memur maaşlarında ise en az yüzde 81 artış sağlanmalıdır. Emeklilerin son yıllardaki ekonomik kayıplarını giderecek ve insanca yaşamalarına yetecek kadar seyyanen zam yapılmalıdır. Yine, emekli bayram ikramiyeleri de 8.500 TL'ye çıkarılmalıdır” dedi.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, konuşmasında şunları ifade etti;

TÜİK, EN TARTIŞMALI KURUMLARDAN BİRİDİR

“Bu teklifle emekli aylıklarına ve memur maaşlarına yüzde 30 artış öngörülmekte, en düşük emekli maaşının da 5.500 TL'ye çıkarılması teklif edilmektedir. Peki, bu artışlar hangi veriler göz önünde tutularak yapılmaktadır? TÜİK verileri. Peki, TÜİK verileri sağlıklı ve güvenilir veriler midir? Maalesef değildir. TÜİK son yılların en tartışmalı kurumlarından birisidir. Çünkü maalesef son yıllarda devletin kurumlarındaki çürüme TÜİK'e de sirayet etmiştir. Çünkü TÜİK, saray yönetiminin en çok baskı altına almak istediği kurumlardan birisidir. Çünkü TÜİK'in istatistik oyunlarıyla makyajlı veriler yayınlaması gerekir ki gerçeklerin üzeri örtülsün, iktidar algı yönetiminde başarılı olsun, emeklinin ve memurun hakkı yensin. Son iki yılda 4 TÜİK Başkanını değiştirdiniz. Daha bugün, üçüncü çeyrek büyüme oranının beklenti altında kalması üzerine ilgili birim olan Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar bu görevden alındı. TÜİK'te dikiş tutmadı. TÜİK'in son Başkanı Erhan Çetinkaya'dan önceki Başkan Sait Erdal Dinçer "Bir yanlışa imza atarsam 84 milyonun hakkını yemiş olurum. Biliyorsunuz, milyonlarca çalışan bizim açıkladığımız enflasyona göre zam alıyor. Şimdi, o insanların âdeta geliriyle oynamak, hakkını yemek; bunu yapmam." dedikten sonra Cumhurbaşkanı tarafından apar topar görevden alınmıştır. Gerçek enflasyon yani vatandaşın hissettiği enflasyon yüzde 186'lar seviyesindeyken TÜİK enflasyonu yüzde 85'lerdeydi. TÜİK ne kadar gizlerse gizlesin emekli, memur, dar gelirli pazarda, markette alışveriş yaparken, akaryakıt alırken, otobüse binerken, elektrik ve doğal gaz faturasını öderken gerçek enflasyonu yani hayatın içinde iliklerine kadar hissediyor ve görüyor. Emekliler derin bir yoksulluğa sürüklendi. Aylık bağlama oranları düşürüldü. Emekli aylıkları arasında uçurum var. 7 milyon emekli çalışmaya devam ediyor.

AK PARTİLİLER BİLE %30’LUK ZAMDAN MEMNUN DEĞİL

Zonguldak'ta, zammı yeterli bulmayan emekli derneği başkanı Ak Parti'den istifa etmiş ve istifa ederken de bakın şunu söylemiş, diyor ki: "Pazarda yangın var, ortalık yanmış tutuşmuş; biz emekliler perişanız." diyerek dilekçesini Ak Parti İl Başkanlığına gönderdiğini söyledi. Mustafa Sarıoğlu diyor ki: "Üyesi olduğu seçimlerde sandık başkanlığı yaptığı Ak Parti’den istifa ettiğini açıkladı." Ak Parti'liler bile bu yapılan zamlardan memnun değiller, hiçbir emekli memnun değil. Dul ve yetim aylıkları asgari ücret sevilesine yükseltilmelidir” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi