Zonguldak Kadın Platformu tarafından düzenlenen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında kadınlar Madenci Anıtı önünde bir araya gelerek İsmet İnönü Parkına kadar yürüdüler.

Madenci Anıtında toplanan Zonguldak Kadın Platformu etkinliğine, CHP Merkez İlçe Başkanı Ebru Uzun, İYİ Parti Merkez İlçe Başkanı Dilay Küçük, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Merve Kır, KESK’e bağlı sendikaların kadın üyeleri  katıldı.

Çeşitli sloganlar ile yürüyüş yapılırken, İsmet Paşa Parkında Zonguldak Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Muazzez Derya Akar yaptığı açıklamada, “8 Mart 1857’de Newyork’ta dokuma işçisi kadınların daha iyi çalışma koşulları için verdikleri mücadelede sırasında katledilmelerinin anısına, dünyanın dört bir yanında 8 Mart Kadınların Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü olarak bilinir” diyerek şunları söyledi:

“Kadınların dayanışma ve mücadeleyi örgütledikleri ,renkleriyle ,sözleriyle ,eylemleriyle bir araya geldiği,isyanını  eyleme dönüştürdüğü 8 Mart ‘a yakın bir zaman diliminde   11 ilimizi etkileyen iki büyük deprem ve Hatay merkezli depremleri yaşadık.

Kapitalist ataerkinin rantı önceleyen insanı ve doğayı hiçe sayan politikaları on binlerce yaşamı sevdiklerinden bizlerden kopardı. Siyasi iktidarın "doğal felaket, asrın felaketi" diyerek kendi sorumluluğunu doğaya atan, kader ile açıklayan tutumuna karşı bizler ,yaşanan kayıpların kapitalizmin doğa ve insan düşmanı politikaların bir sonucu olduğunu ve bu haliyle sürdürülebilir olmadığını hep söyledik ve söylemeye devam edeceğiz. Rantçıların yarattığı "asrın felaketine" karşı halkın ördüğü "asrın dayanışmasını" omuz vermeye devam edeceğiz.

Tıpkı Kadın cinayetleri gibi deprem de yaşanan kayıplar da politiktir ; Siyasal İslamcı iktidar kurduğu rant sistemiyle depremi bir felakete dönüştürmüş ,tek adam rejimi ülkede tüm yardım ve dayanışma kanallarını tıkamıştır.  Akp iktidarının enkazı tüm ülkenin üzerine çökmüştür. Hükümet derhal siyasi sorumluluğunu alarak istifa etmelidir. Milyonlarca insanda derin acılar bırakan depremin etkileri, savaşlarda olduğu gibi kadınlar ve çocuklar üzerinde daha ağır yaşanıyor.

Deprem bölgesinde 215 bin hamile kadın bulunmaktadır  ve 23 binin bir ay içerisinde doğum yapması bekleniyor .Anneliği kutsayan tek adam rejimi annelere yönelik ,kadınların yaşadığı ve yaşayacağı sorunlara karşı bir politikası yoktur .Deprem sonrası oluşan ve geçtiğimiz bir ayda çözümlenmeyen sağlık, barınma, güvenlik, hijyen ve ısınma sorunları bir an önce çözülmelidir .

Tüm ortak yaşam alanları insan onuruna yakışacak şekilde düzenlenmeli insanların mağduriyeti azaltılmalıdır. Sağlık hizmeti sunumunda mahremiyet alanları yaratılmalıdır. Kadınların ihtiyaçları olduğunda başvurabilecekleri, hijyenik malzemelere rahatlıkla ulaşılabilmelerini sağlayacak mekanizmalar geliştirilmelidir..

 Bugüne kadar kadınları, Göçmenleri,LGBTİ(+)’ları düşman gören Akp iktidarının afet bölgesinde de tüm kesimlerin ihtiyaçlarını karşılamayacağını 20 yıl boyunca kurduğu eşitsiz, ayrımcı ve laiklik düşmanı uygulamalarından biliyoruz .

Kadınlar kurdukları mor dayanışma ağlarıyla siyasal iktidarın yapamadığını yapıyor, Kadınlar dayanışma ağları örerek birbirinden güç alıyor. Mor hijyen paketleri hazırlayarak ev ev dağıtıyor, kurdukları fırınlarda ekmek pişirip, birbirinin sıcak aşı oluyor.

Dayanışmamızla bu enkazın altından kalkacağız. Yeni yollar açıp omuz omuza mücadele ederek iyileşeceğiz. Halk için her şeyi bir felakete dönüştüren iktidardan da onun kurduğu yirmi yıllık saltanattan da kurtulacağız. Eşit, özgür ve güvenli bir gelecek için alanlarda olmaya devam edeceğiz” (Meryem DEMİR)

dayanışmamızla (3)dayanışmamızla (4)1-77

Editör: Seçkin