Batman'ın Kozluk ilçesinde dağdan doğal olarak akan tuzlu suyu işleyerek kristal tuza dönüştüren Derince köyü sakinleri, 3 ayda 150 bin lira kazanıyor. Tuzlu suyu güneş önünde kurutarak tuza dönüştüren köylüler, bu işi 200 yıldır sürdürüyor ve tuzların sağlık açısından da faydalı olduğunu belirtiyor.

Batman'ın Kozluk ilçesinde dağdan doğal olarak akan tuzlu suyu işleyerek kristal tuza dönüştüren 45 haneli Derince köyü sakinlerinden her aile 3 ayda 150 bin lira para kazanıyor. Dedelerinden miras aldığı tuz işlemeciliğini 200 yıldır sürdüren derince köyü sakinleri, yerin altından doğal olarak akan suyu yaklaşık 5 kilometre hortumlarla taşıyıp havuzlarda biriktirerek güneş önünde kurutup kristal tuza dönüştürerek satıp geçimlerini sağlıyorlar. Her aile, bu aşamalar sonrası 3 ayda 150 bin lira kazanıyor.

Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar Film sahnesi değil tasarlanmış cinayet: Müşteri gibi taksiye binip kafasına sıkmışlar

3 AYDA 150 BİN LİRA KAZANIYORLAR

Tuzlu suyu güneş önünde kurutarak tuza dönüştürdüklerini belirten Abdülkadir Sayın, doğal bir suyu havuzun içinde bir hafta biriktirerek güneş önünde buharlaşmaya bıraktıklarını ve sıcak hava önünde tuza dönüştüğünü söyledi. Gelirlerinin bu olduğunu ifade eden Sayın, "3 ay çalışıyoruz ve buradan elde ettiğimiz tuzları satarak geçimimizi sağlıyoruz. İşçisi olan bir aile bir sezonda yaklaşık 150 bin lira para kazanabiliyor. Bizim köyde yaşayan herkesin geçimi bu tuzdandır. Bu tuz bozulmuyor. Bir çok hastalığa şifadır. Araçlarla götürüp satıyoruz. Hiç elimizde kalmıyor. Hemen satılıyor" dedi. (İHA)

WhatsApp-Image-2023-07-19-at-16.10.31

Editör: Murat Barutçu