Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
Bugün Filyos'ta ülkemizin iki bayramını birden kutlamak için biraradayız. Ramazan Bayramı'nızı şimdiden tebrik ediyorum. Rabbimden milletimizin tamamıyla birlikte buradaki kardeşlerimizin her birini afetsiz kazasız belasız huzurlu nice bayramlara eriştirmesini diliyorum. İkinci bayramımız Karadeniz gazının devreye alınmasıdır. Bu projenin ilk adımını 2020 Ağustos'unda Filyos'un 175 kilometre açığında Fatih gemimizin sondajıyla atmıştık.

2020 Ağustos'unda ilk adımı Filyos'ta Fatih gemimizin vurduğu sondajla atmıştık. Sahada 320 milyar metreküplük rezerv olduğunu göstermişti. İlave sondajlarla bu rakam 405 milyar metreküpe yükseldi. Fatih sondaj gemimize Kanuni gemisinin de katılımıyla 540 milyar metreküpe çıktı. Yavuz gemimizin de filomuza katılmasının ardından yaptırdığımız üç boyutlu modellemelerle gaz miktarı 652 milyar metreküp olarak tescillendi. Çaycuma 1 kuyusunda da 58 milyar metreküp rezerv keşfi yapıldı. Karadeniz'de 710 milyar metreküpe ulaştı rezervimiz.

Dünyanın diğer yerlerinde keşfetme çıkarma zamanı 6-7 yıl olan süreyi 3 yılın altına indirdik. İlk etapta günde 10 milyon metre küp, ilerleyen dönemde günde 40 milyon metre küp gaz çıkartacağız. Tam kapasiteye çıktığımızda ülkemizin ihtiyacının yüzde 30'unu karşılayabileceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada doğal gazın karaya çıkma törenine haiz müjdeler vereceğini açıklamıştı ve bunu açıkladı.

MÜJDE 1

İş yerinin kurşunlanması olayına karışan şüpheli tutuklandı İş yerinin kurşunlanması olayına karışan şüpheli tutuklandı

1 YIL DOĞAL GAZ ÜCRETSİZ

25 metreküp doğal gaz bir yıl boyunca her haneye ücretsiz. Her hanede evdeki kullanımı kapsayan, mutfak, banyo, sıcak su tüketimini aylık olarak 1 yıl boyunca 25 metreküpü bedava olacak.

MÜJDE 2

1 AY BOYUNCA ISINMA VE DİĞER DOĞAL HARCAMALAR BEDAVA OLACAK

1 ay boyunca Türkiye'deki bütün hanelerden ısınma ve diğer doğal gaz harcamaları bedava olacak.

MÜJDE 3

2 BİN MADENCİ ALINACAK.

Şu yerin altının dili olsa da konuşsa. Buralarda ne şehitler verdik diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce bin madenci alımı sözünü verdiğini hatırlatarak bu sayının 2 bine yükseltildiğini açıkladı.

(Haber: Sertaç ÖZDEMİR - Fadime YILMAZ ELMA)

Editör: Murat Barutçu