Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak teşkilatı, durakların orada stant kurarak broşür dağıtarak 1 Nisan tarihinde gerçekleştirilen seçimlere tepki gösterdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, İl Genel Meclisi’nde yaşanan süreçle ilgili sert açıklamalarda bulundu. Dural, yaşananların hem siyasete hem de demokrasiye zarar verdiğini belirterek kamuoyundan özür dilediklerini ifade etti.
Dural, “Zonguldak gibi emeğin başkenti olarak anılan, demokrasiye örnek teşkil edebilecek bir şehirde yaşanan bu olaylar hepimizi derinden üzmüştür. Siyaset kurumu da bu süreçte yara almıştır. Biz, olayın tarafı olmamamıza rağmen siyaset kurumu adına Zonguldak kamuoyundan özür diliyoruz. Bu tür olayları tasvip etmiyoruz. Türkiye bir hukuk devleti ise süreçlerin hukuk kuralları çerçevesinde yürütülmesi gerekir” dedi.

“ETİK VE HUKUKİ AÇIDAN DOĞRU DEĞİL”

Genel Meclis Başkanı’nın aynı zamanda karar verici konumda olmasını eleştiren Dural, “Etik açıdan bir genel meclis başkanının hem toplantıyı yönetmesi hem de karar verici olması doğru değildir. Ayrıca divana danışılmadan tek başına karar alınması da hukuki tartışmalara yol açar” ifadelerini kullandı.

“SALT ÇOĞUNLUK ŞARTI YERİNE GETİRİLMEDİ”

Kapalı oturum çağrısının usule uygun yapılmadığını savunan Dural, “Kapalı oturum çağrısının yasal olarak salt çoğunlukla yapılması gerekir. Yani en az 17 üyenin bu kararı desteklemesi gerekir. Ancak yalnızca belirli bir grubun oylarıyla alınan kararın hukuki dayanağı tartışmalıdır” dedi.
Dural, bu nedenle ertesi gün yapılan toplantının ve alınan kararların geçerliliğinin sorgulanması gerektiğini belirterek, “Bu benim hukuki değerlendirmemdir. Sürecin titizlikle incelenmesi gerektiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.

Sanatın iyileştirici gücü Zonguldak’ta hayat buldu
Sanatın iyileştirici gücü Zonguldak’ta hayat buldu
İçeriği Görüntüle

“DEMOKRASİYE GÖLGE DÜŞÜRÜLDÜ”

Yaşanan süreçte güvenlik güçlerinin yoğun şekilde görevlendirilmesini de eleştiren Dural, basın mensuplarının toplantıya alınmamasını da demokrasi açısından sorunlu bulduklarını ifade etti. “Basın, toplumun doğru bilgiye ulaşması için en önemli araçlardan biridir. Bu tür uygulamalar kabul edilemez” dedi.

ERTUĞRUL: “MİLLİ İRADE YOK SAYILIYOR”

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul da yaptığı açıklamada, yaşanan sürecin milli iradeye aykırı olduğunu savundu.
Ertuğrul, “31 Mart 2024 yerel seçimleriyle birlikte vatandaş, iktidara ‘dur’ demiş ve Cumhuriyet Halk Partisi’ne destek vermiştir. Ancak o günden bu yana milli irade söylemi yalnızca işlerine geldiğinde hatırlanmaktadır” dedi.
İl Genel Meclisi seçiminde hukuksuzluk yaşandığını ileri süren Ertuğrul, “Bir kişi hem seçimi yönetip hem aday olamaz. Divan kararı olmadan oyları geçerli ya da geçersiz sayamaz. Bu durum Zonguldak halkının iradesine müdahaledir” ifadelerini kullandı.
Ertuğrul, sürece ilişkin gerekli itirazların yapıldığını belirterek, “Hukuki süreci sonuna kadar takip edeceğiz. Zonguldak halkının iradesinin gasp edilmesine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Muhabir: Sertaç Özdemir