Çaycuma Belediye Başkanlığı, sokak hayvanlarının önemli bir sorun oluşturduğunu belirtti. Belediye, sokak hayvanları nedeniyle vatandaşlardan gelen şikayetlerin arttığını ve bu durumun özellikle çocukların sokağa çıkma özgürlüğünü engellediğini, okula gitmeleri sırasında endişe yaşattığını ifade etti. Ayrıca, saldırgan köpeklerin genel bir tehdit oluşturduğu ve bu konuda çözüm taleplerinin geldiği belirtildi.

Çaycum'da mera açılışı yapıldı Çaycum'da mera açılışı yapıldı

Belediye, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve buna bağlı yönetmelikle belirlenen sınırlar içinde hareket ettiklerini vurgulayarak, sokak hayvanlarını barındırmaya yönelik kalıcı bir yetkilerinin olmadığını bildirdi. Belediye, köpekleri alıp tedavi edip kısırlaştırdıktan sonra ait oldukları ortama geri bırakma sorumluluğu taşıdıklarını ifade etti. Ayrıca, bu ortamlarda gönüllü kuruluşlarla işbirliği yaparak hayvanların beslenmesine yardımcı olmaları gerektiği belirtildi.

Maliyeti yüksek olsa da yoğun şekilde kısırlaştırma yaptıklarını belirten belediye başkanlığı açıklamasında, “Bölgede bu konuda duyarlığı en yüksek belediyeyiz. İki hekim ve bir tekniker ile başta kısırlaştırma olmak üzere tüm veterinerlik hizmetlerini eksiksiz yerine getiriyoruz. Bize gelen tüm şikâyetleri mutlaka değerlendiriyoruz. Bu nedenle belediyemizin en çok yakıt tüketen aracı olan Haybulans’ın hızı baş döndürüyor. Yılda 700’ün üzerinde kısırlaştırma yapıyoruz. Bir kısırlaştırmanın maliyeti 1.000 lira civarında. Önümüzdeki günlerde bu maliyet daha da artacak. Biz kanunun bize yüklediği sorumluluğu yerine getirebilmek adına maliyetlerinden kaçmıyoruz ama köylerle civar belediyelerde bunlar yapılmayınca, hayvan sayısının artmasına mani olamıyoruz.” İfadelerine yer veridi.

“MUTLAKA ÖNLENMESİ LAZIM”

Açıklamada, yasa ve yönetmeliklerin belediyenin sorumluluklarını belirlediği ancak çevre köyler ve diğer belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmemesi durumunda hayvan sayısının kontrol altına alınamayacağına dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Başka yerlerden Çaycuma’ya hayvan getiriliyor. Hem yetkililerden, hem de vatandaşlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz. Hayvanları başka yere bırakmak hem suç, hem de başka ortama geçen hayvan ister istemez saldırgan oluyor. Bunun mutlaka önlenmesi lazım. Yasa tüm yükümlülükleri bize vermiş ama belediyenin tek başına altından kalkamayacağı bir sorunla karşı karşıyayız. Bu konuda herkesten duyarlılık, destek ve anlayış bekliyorum.” /Haber Merkezi

Editör: Murat Barutçu