Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Kadıoğlu köyü Çobanhasanlar Mahallesi'nde yapılan kazılarla gün yüzüne çıkarılan Roma dönemine ait mozaiklerin yok olduğuna dair sosyal medyada iddialar ortaya atıldı. Eski çağlardan kalma bu tarihi eserlerin, nemin etkisiyle patlayarak dağılmaya başlaması, bölgedeki tarih ve kültür mirasının kaybedilme riskini artırdı.

Sosyal medyada, yaklaşık yüz bin takipçisi olan ve yaptığı tespitlerle kullanıcıların dikkatini çekmeyi başaran Selahattin Aydın, Zonguldak'taki Roma dönemi mozaiklerine ilişkin endişe verici bilgiler paylaştı. Aydın, mozaiklerin bulunduğu alanda yaşanan sorunlara dikkat çekerek, uzun yıllar boyunca üstü kapalı olarak beklemeleri sebebiyle mozaiklerin alttan nemlenerek patladığını ve hızla dağıldığını belirtti. Ayrıca, alanın artık bitki örtüsü altında neredeyse belli olmaz hale geldiğini ifade etti.

Çaycuma kalite yönetiminde zirvede: Şimdi sıra ISO 10002'de Çaycuma kalite yönetiminde zirvede: Şimdi sıra ISO 10002'de

Selahattin Aydın, paylaştığı mesajında şu ifadelere yer verdi: “Zonguldak, Kadıoğlu Köyü'nde harikulade Roma Dönemi mozaikleri yok oluyor. Yıllardır üstü kapalı olarak beklediği için mozaikler alttan nemlenerek patlamış ve hızla dağılmaktadır. Alan artık bitki örtüsünden de belli olmuyor. Bir an önce bekleyen proje yapılmalı.”

Bölgedeki tarih ve kültür mirasının korunması adına endişe verici bu durumun, konuyla ilgili yetkilileri harekete geçirmesi bekleniyor. Yerel ve ulusal otoritelerin, Roma dönemine ait bu önemli mozaikleri korumak için gerekli adımları atması, tarihi zenginliğin gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlayacak. Haber: Fadime YILMAZ ELMA

Karadeniz’den gelen tüm gemiler vurulacak! Karadeniz’den gelen tüm gemiler vurulacak!

WhatsApp-Image-2023-07-20-at-12.52.40

Eczanede silahlı saldırı! Eczanede silahlı saldırı!

Zonguldak için bir araya geldiler Zonguldak için bir araya geldiler

Çaycuma ve Devrek’te operasyon! Çaycuma ve Devrek’te operasyon!

Çapkın asker Çaycuma’da bodosladı! Çapkın asker Çaycuma’da bodosladı!

Çaycuma 3 kitapta anlatıldı Çaycuma 3 kitapta anlatıldı

Çaycuma’da kombi patladı! Çaycuma’da kombi patladı!

WhatsApp-Image-2023-07-20-at-12.56.55

Editör: Murat Barutçu