Çaycuma Belediyesi kültür hizmeti olarak, “Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivlerinde Çaycuma”, “Bülent Amca Anlatıyor: İşte Benim Çaycuma’m” ve “İbram Ağa ve Çocukları” adlı 3 kitap birden yayımladı.

Çaycuma Belediyesi 3 önemli kitabı aynı anda yayımladı. Prof. Dr. Seyfullah Kara’nın editörlüğünü yapıp, Prof. Dr. Recep Karacakaya, Prof. Dr. Barış Sarıköse, Dr. Öğretim Üyesi İsmail Yücedağ’ın hazırladığı “Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivlerinde Çaycuma” ilçe üzerine yapılmış en önemli arşiv çalışması olarak kütüphanelerdeki yerini alırken, “Bülent Amca Anlatıyor: İşte Benim Çaycuma’m” adlı karikatür kitabı, başta çocuklar olmak üzere herkesin, eğlenceli bir şekilde Çaycuma’nın değerlerini tanımasını sağlıyor. Daha önce Çaycuma Belediyesince iki kitabı yayımlanan Doğu Karaoğuz,  bölge tarihinde gezinen 3. Kitabı “İbram Ağa ve Çocukları” ile belgesel roman tadında bir kitapla okurların önüne çıkıyor.

İLÇEMİZ ÜZERİNE YAPILMIŞ EN ÖNEMLİ ARŞİV ÇALIŞMASI

Konuyla ilgili açıklama yapan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Gerçekten çok mutluyum. Birbirinden değerli üç kitabı yalnızca Çaycuma’nın değil bölgemizin kültür hazine kazandırdık. İlk kitabımız “Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivlerinde Çaycuma” bu zamana değin ilçemiz üzerine yapılmış en önemli arşiv kitabı olarak vatandaşlarımızla buluşuyor. Değerli hemşehrim Prof. Dr. Seyfullah Kara’nın editörlüğünü yaptığı kitap, Prof. Dr. Recep Karacakaya, Prof. Dr. Barış Sarıköse, Dr. Öğretim Üyesi İsmail Yücedağ tarafından hazırlanarak kitaplaştırıldı.” dedi.

TANITIM TOPLANTISI 22 TEMMUZ CUMARTESİ GÜNÜ YAPILACAK

Yayımlanan kitabın bölge üzerine çalışa araştırmacılar için kaynak kitap özelliği taşıdığını da söyleyen Kantarcı, “Bölgemizin yakın tarihi konusunda maalesef yeterli çalışma yok. Bu nedenle rivayetler, hurafeler üzerinden yapılan tarih anlatımları içinde birçok yanlışı barındırıyor. Öyle ümit ediyorum ki, bu kitap, kimi doğru bilinen yanlışları da düzeltirken, kimi konularda ilk bilgileri verecek. Böyle bir referans kitabı bölgemizin kültür hazinesine kazandıran değerli hocalarıma tüm Çaycuma halkı adına şükranlarını sunuyorum. Kitabın 22 Temmuz Cumartesi yapılacak tanıtım toplantısına  bu konulara ilgi duyan herkesi davet ediyorum.” dedi.

ÇAYCUMA’NIN TARİHİ, KÜLTÜREL, DOĞAL DEĞERLERİ ARASINDA EĞLENCELİ BİR YOLCUĞA ÇIKARIYOR

İkinci kitap olarak “Bülent Amca Anlatıyor: İşte Benim Çaycuma’m” adlı kitabı yayımladıklarını söyleyen Kantarcı, “Tümüyle karikatürlerden oluşan bu kitap hem Çaycuma’nın tanıtımını, hem insanımızın Çaycuma’nın değerleriyle buluşmasını sağlayacak. Özellikle çocuklarımıza bir yandan okuma alışkanlığı kazandırırken diğer yandan da Çaycuma’nın sahip olduğu tarihi, kültürel, doğal değerleri arasında eğlenceli bir yolcuğa çıkaracak. Kitabın karikatürlerini değerli sanatçımız Mete Arif Tokmak çizdi. Yine Zonguldak’ın önemli bir değeri Behzat Taş arkadaşım tarafından da grafiği yapıldı. Görsel niteliği son derece yüksek bu kitaba emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

KİTAP KENTİMİZDE BİRİKEN İNSAN HİKÂYELERİNİ, KAYBOLUP GİTMEYE YÜZ TUTTUĞU KARANLIKLARDAN ÇIKARIYOR

Üçüncü olarak da Doğu Karaoğuz’un bir kitabını yayımladıklarını söyleyen Kantarcı, “Kentimizin eski zamanlarını roman tadındaki kitaplarla belgeleyen Değerli yazarımız Doğu Karaoğuz’un daha önce ‘Bir Zamanlar Zonguldak’ ve ‘Efsane Madenci Süleyman Sırrı’nın Sırrı’ adli kitaplarını yayımlamıştık. Çok ilgi gören ve beğenilen bu kitapların bir tür devamı niteliğinde olan ‘İbram Ağa ve Çocukları’, yine, bölgemizin yakın tarihine ışık tutan bir belgesel niteliği taşıyor. Hırvat zulmünden kaçarak Zonguldak’taki akrabalarının yanına gelen İbrahim Durkoviç’i merkezine alan kitap bölgemizin o yıllardaki panoraması eşliğinde, bizi, bilgi dolu bir yolculuğa çıkarıyor. Kentimizde biriken insan hikâyelerini, kaybolup gitmeye yüz tuttuğu karanlıklardan çıkarıp önümüze koyan değerli ağabeyim Doğu Karaoğuz’a da nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.” dedi. (Haber Merkezi)

Nail çolak hayatını kaybetti Nail çolak hayatını kaybetti

Editör: Murat Barutçu