Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi, Çanakkale Deniz Zaferimizin 107. yılını kutladı.

Atatürkçü Düşünce Derneği Zonguldak Şubesi, Çanakkale Deniz Zaferimizin 107. yılında Atatürk Anıtına çelenk sunumu yaptı. Ardından Atatürk Anıtı, Şehitlik Anıtı ve İsmet İnönü Anıtına karanfil bıraktı.

ADD Zonguldak Şube Başkanı Zeynep Yüksel Ünal, Çanakkale Deniz Zaferi etkinliklerinde yaptığı konuşmada: “Çanakkale; bir kentin, bir boğazın, bir coğrafyanın, bir savaşın adı olmanın ötesinde, aynı zamanda Osmanlı Devleti’nin, Çarlık Rusya’sının ve 1. Dünya Savaşı’nın ömür sürelerini belirlemiş, tarihin akışını değiştirmiş, 232 yıllık yenilgiler dizisinin yılgınlığından kurtarıp özgüven kazandırdığı Türk Ulus’una, önderliğinde emperyalistlerin boğazına doladığı esaret ve zillet zincirlerini kırıp atacağı Atatürk’ünü armağan etmiş bir zafer’ in adıdır. 19 Şubat 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’u teslim alıp Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak üzere harekete geçen Batı emperyalizminin yenilmez armadası, 18 Mart 1915 günü kendileri için utanç kaynağı olan tarihi bir yenilgiye uğradı.

Amaçları; “hasta adam” dedikleri Osmanlı’ya diz çöktürmek, boğazları geçip Karadeniz’e çıkmak, Çarlık Rusya’sına yardım ederek 1. Dünya Savaşını sonlandırmaktı. Ancak, Türk Ulusunun direnme irade ve gücünü hesaba katmamışlardı. İngiliz, Fransız ve İtalyan donanmalarının çelik canavarları olan dönemin en güçlü savaş gemileri, balıkçı motoru kadar Nusrat mayın gemisinin Karanlık Liman’a gizlice bıraktığı mayınlar, kıyı topçusunun şaşmaz isabetteki ateşi ve Boğaz savunmasının üstün kumanda yeteneği karşısında hiç beklemedikleri bir hezimete uğradılar. Gücünü sınırsız sandıkları savaş makinalarını Çanakkale Boğazı’nın derinliklerine bırakarak çekilmek zorunda kaldılar. Tarihin bu en kanlı savaşının sonucunu belirleyen Yarbay Mustafa Kemal, bir yıldız gibi parlayarak önüne düştüğü ulusu ile Bağımsızlık Savaşını zafere ulaştırıp Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu, bütün mazlum milletlere örnek oldu.” Haber: Seçkin KIRARSLAN

Editör: Haber Merkezi