Çanakkale'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden biri olan Lapseki ilçesinde, kirazların hasat zamanı geldi. Üreticiler, çay bardağına sığmayacak kadar büyük olan 'Lapseki devi' cinsi kirazları topluyor. Hem lezzetiyle hem de büyüklüğüyle ünlü olan bu kirazlar, Lapseki Belediyesi'nin kiraz yarışmasına katılmak için özenle korunuyor. Üretici Cihat Gündüz, ağaçlardaki olgunlaşmış Lapseki devlerini topladıklarını ve bu kirazların halde kilosunun 80 ila 100 lira arasında satıldığını belirtti. Piyasada ise kilosu 100 lira ile 150 ila 200 lira arasında değişiyor.

Lapseki ilçesi, kiraz ve şeftali üretimiyle tanınıyor ve meyve yetiştiriciliği açısından önemli bir merkez konumunda bulunuyor. Lapseki kirazları her gün toplanarak İstanbul'daki pazarlara gönderiliyor ve tüketicilere ulaştırılıyor. Bu kirazlar, toprak yapısının aromasını taşıyor. Son günlerde ise çay bardağının sığmayacak kadar büyük olan 'Lapseki devi' cinsi kirazların hasadına başlandı.

Kiraz üreticisi Cihat Gündüz, çay bardağına sığmayan kirazlarını hasat etmeye başladıklarını belirterek, "Lapseki devi dediğimiz kirazımız artık çay bardağına sığmayacak kadar büyüdü. Bazı ağaçlardan yarım veya bir kilo ağırlığında kirazlar alıyoruz. Bu kirazların hepsi çay bardağına sığmıyor, ancak en küçükleri bile bir liralık büyüklüğünde. İstanbul'da bu kirazlara büyük bir talep var. İhracata uygun değiller çünkü çok narin bir yapıya sahipler. İnce kabuklu, çok iri ve tatlı bir kiraz. Manavlarda kilosu 150 ila 200 lira arasında satılıyor. Büyüklüğü, tatlılığı ve aromasıyla gerçekten enfes bir tat sunuyor. Hasat zamanı tam da uygun. Ayrıca 1915 Çanakkale Köprüsü, nakliyecilere ve meyvecilere büyük bir avantaj sağlıyor. Bir hafta veya 10 gün sonra Lapseki kiraz yarışmamız var. Bu yıl da iddialıyız ve umarım kazanan taraf oluruz" dedi.

Üretici Cihat Gündüz, şu anda olgunlaşan Lapseki devlerini toplamaya başladıklarını ve kirazın halde 80 ila 100 lira arasında, piyasada 100 lira civarında, manavlarda ise kilosu 150 ila 200 lira arasında satıldığını ifade etti.

Öte yandan, Lapseki Belediyesi'nin her yıl düzenlediği kiraz yarışmasına katılacak üreticiler, ağaçlarda daha da büyümesi için beklettikleri kirazları yakından izliyor. (İHA)

AW911786_02

AW911786_03AW911786_17AW911786_25

AW911786_31

Genç öğretmen feci kazada öldü Genç öğretmen feci kazada öldü

1 kişinin öldüğü kavganın sebebi: Maganda ateşi! 1 kişinin öldüğü kavganın sebebi: Maganda ateşi!

Zonguldak'ta düğün sonrası kan aktı; 1 ölü 2 yaralı Zonguldak'ta düğün sonrası kan aktı; 1 ölü 2 yaralı

Kavga hastaneye taşındı! Gerginlik sürüyor! Kavga hastaneye taşındı! Gerginlik sürüyor!

“Komşular yetişin, kocam beni dövüyor” “Komşular yetişin, kocam beni dövüyor”

Editör: Murat Barutçu