KESK Zonguldak Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel Sen Şube Başkanı İsmail Sefertaş yaptığı açıklamada, “Oyalama işkencesine son verilmeli, Ohal komisyonu derhal lağvedilmelidir” dedi.
Sefertaş açıklamasında, “ 15 Temmuz 2016 yılında yapılan darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016'da ilan edilen  ve iki yıl süren OHAL döneminde çıkarılan KHK’ler ile  Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük kamu görevlisi tasfiyesi yaşanmıştır. 12 Eylül döneminde 1402 sayılı Sıkıyönetim Kanunu kapsamında yaklaşık beş bin kişi kamu görevinden çıkarılırken, 20 Temmuz 2016'da ilan edilen OHAL KHK'leri ile bunun tam 26 katı, yaklaşık 130.000 kamu emekçisi ihraç edilmiştir” diyerek şunları söyledi:

“7 Şubat 2017 tarihinde yayınlanan 686 sayılı KHK ile Eğitim Sen Zonguldak Şube Sekreteri iken ihraç edilen İsmet Akyol ile Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi iken ihraç edilen Gökhan Taner Günsan  henüz  görevlerine iade edilmedi. Yine açığa alınan  BES Zonguldak Şube Başkanı Hayri Anıl Çetin de göreve  başlatılmadı. İhraç edilen ESM üyeleri Tahsin Kumkumoğlu, Nevzat Kaynar, Ercan Acar ve Halis Önay ve yine BES üyesi Cemil Kaynar arkadaşlarımız ise ihraç edildikten uzun bir süre sonra görevlerine iade edildiler.

İhraç kararlarına karşı hiçbir başvuru yolunun olmamasının yarattığı hukuki kriz, önüne on binlerce başvuru gelen AİHM’ in de içinde olduğu bir pazarlık süreci sonucu bir oyalama mekanizmasıyla aşılmaya çalışılmış ve 685 Sayılı KHK ile OHAL İşlemlerini İnceleme Komisyonu kurulmuştur. OHAL İnceleme Komisyonuna bazı kanun hükümlerini geçersiz kılma yetkisi verilerek hukuksuzluk devam ettirilmiştir. Bir idari organa yargı yetkisi verilmiş, kişilerin savunması dahi alınmayarak bu yönüyle yargının da üzerine çıkarılmıştır!

20 Temmuz sonrasında özel kurumlardan ihraç edilenlerle birlikte toplam 150 bin kişi işinden edilmiştir. Bu süreçte yaklaşık 100 kişi intihar etmiş, 600 kişi çeşitli nedenlerle yaşamını kaybetmiş,30 kişi Meriç sularında boğulmuş, Türkiye ortalamasının 30 katı üzerinde KHK lılar arasında boşanma yaşanmış, KHK lılara tapuda şerh düşülmüş, kredi kartları iptal edilmiş ve hiç bir işte çalışmalarına izin verilmemiştir. 20 Temmuz sonrasında özel kurumlardan ihraç edilenlerle birlikte toplam 150 bin kişi işinden edildi. Bu süreçte yaklaşık 100 kişi intihar etti, 600 kişi çeşitli nedenlerle yaşamını kaybetti.30 kişi Meriç sularında boğuldu. Türkiye ortalamasının 30 katı KHK lılar arasında boşanma yaşandı. KHK’lılara tapuda şerh düşüldü. Kredi kartları iptal edildi. Hiç bir işte çalışmalarına izin verilmedi.

Bu vesile ile bir kez daha çağrıda bulunuyoruz; süreç daha fazla uzatılmamalı, hukuksuzca ihraç edilenler derhal görevlerine iade edilmelidir! Hukuken de aklanan Barış Akademisyenlerinin başvuruları kabul edilerek işlerine, kürsülerine, öğrencilerine dönmelerinin önü açılmalıdır” (Haber Merkezi)

Editör: Haber Merkezi