Düzce Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü iş birliğiyle düzenlenen Bilim Kafe etkinliği, bu kez Musababa köyünde “Fındığın Gölgesinde Saklı Hazineler: Bahçelerimizde Neler Yetişiyor?” başlığıyla gerçekleştirildi. Etkinliğe Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emrah Evren Kara, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aybike Ayfer Karadağ, Düzce Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Etem Gürel, üreticiler ve üniversite mensupları katıldı.
Bilim Toplumla Buluştu
Açılışta konuşan Prof. Dr. Emrah Evren Kara, Bilim Kafenin akademik bilgi ile toplumu bir araya getiren bir platform olduğunu vurgulayarak, yeni fikirler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kara, etkinlikte Düzce’nin doğal zenginlikleri ve yaban mersini üretiminin ele alınacağını ifade ederek, Prof. Dr. Hülya Ünver’e teşekkür etti.
Doğal Ürünler ve Genetik Kaynaklar Masaya Yatırıldı
Etkinliğin davetli konuşmacısı Prof. Dr. Hülya Ünver, Düzce’de fındığın yanında yetişebilecek doğal ürünleri anlattı. Ünver, kocayemiş, karayemiş, yaban mersini, incir, Trabzon hurması, dağ çileği, kızılcık ve kuşburnunu örnek gösterdi. Bu ürünlerin genetik kaynaklar olduğunu belirten Ünver, ıslah çalışmalarıyla kültüre alınan ürünlerin ticarete kazandırılabileceğini ve gıda, sağlık, arıcılık ve süs bitkisi olarak değerlendirilebileceğini aktardı.
Yaban Mersini Üretimi ve Sorular Yanıtlandı
Prof. Dr. Ünver, yaban mersini üretimi, muhafazası ve pazarlaması hakkında faydalı bilgiler paylaştı. Üreticilerin sorularını da yanıtlayan Ünver’e etkinlik sonunda Prof. Dr. Emrah Evren Kara tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Etkinlik, bilim ile toplum arasında köprü kurarak doğal zenginliklerin değerlendirilmesine katkı sağladı.




