1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında Zonguldak Belediyesi ile İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen Bebek Dostu durağının açılışı gerçekleştirildi.

Kent merkezinde Fener Mahallesi Mimar Süreyya caddesinde bulunan bir durakta gerçekleştirilen açılışa, Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ömer Güven İnan, Belediye Başkan Yardımcısı Erol Yılmaz ve çok sayıda sağlık çalışanı katıldı.

Açılışta konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ertuğrul Güner, ''Dünya Emzirme Haftası, anne sütüyle beslemenin tüm dünyada yaygınlaşması ve bebeklerin beslenmesinde gelişim sağlanması için 170 ülkede her yıl 1-7 Ağustos tarihlerinde kutlanmaktadır. Dünyaya yeni gelen 77 milyon bebeğe (her iki bebekten biri) doğumu izleyen bir saat içinde anne sütü verilmiyor ve bu durum onları hastalık ve ölüm riskinden koruyacak temel besinlerden, antikorlardan ve anneyle yakın temastan yoksun bırakıyor.

Bebeklerde anneyle ilk kritik temasın fazla geciktirilmesi çocuğun yaşam şansını, annenin sütünü ve yalnızca anne sütüyle beslenme imkânlarını azaltmaktadır. Emzirmeye başlanması ne kadar gecikirse çocuğun ilk bir ay içinde ölme riski de o kadar artmaktadır. Doğumun ardından emzirmede 2-23 saatlik gecikme yaşamın ilk 28 gününde ölüm riskini yüzde 40 artırırken gecikmenin 24 saat ve daha uzun olması durumunda riskteki artış yüzde 80’i bulmaktadır.

Anneler en uygun şekilde emzirmek için, sağlık hizmetinden, işyerinden ve toplumdan desteğe ihtiyaç duyarlar. Buna Emzirme için Sıcak Destek Zinciri denir. Eşitsizlikleri genişleten ve insanı gıda güvensizliğine iten Covid-19 salgınıyla baş edebilmek için ilimizde tüm ilçelerimizde birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşlarımızda hizmet veren gebe bilgilendirme sınıflarında ve Zonguldak Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde ‘Emzirme Destek ve Laktasyon Polikliniği’nde emzirme ile ilgili sorunlarda danışmanlık hizmeti verilip Sıcak Destek Zinciri oluşturulmuştur” dedi.

Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan da konuşmasında, “1-7 Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında İl Sağlık Müdürlüğümüz işbirliğince hayata geçirmiş olduğumuz Bebek Dostu Durağımızın açılışımızı gerçekleştirdik.

Geleceğimiz olan çocuklarımıza kendileri için en ideal besin olan anne sütüyle beslenmeleri sağlanarak, sağlıklı nesiller yetişmesine katkıda bulunmayı ve bu kapsamında farkındalık yaratmak için açılışını gerçekleştirdiğimiz durağımız hayırlara vesile olsun” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.

Editör: Haber Merkezi