Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu 8 Mart Dünya Kadınlar gününü yaptığı açıklama ile kutladı.

Açıklama şöyledir:

“8 Mart; 166 yıl önce kadınların erkek egemenliğine karşı eşit ücret ve özgür bir dünya talepleriyle adalet, barış ve diğer tüm eşit haklar için başlattıkları uzun soluklu mücadelenin simgesi olan, hakları uğruna can verdikleri mücadele günüdür. Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü, ülkemizin 11 ilinde büyük yıkıma sebep olan afet süreciyle karşılıyoruz.

Kadınların, toplumsal cinsiyet rolleri ve sosyal statüleri sebebiyle afetlerde savunmasız ve dezavantajlı durumlar ile karşı karşıya kaldıkları gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmiş olmaktan öfke  duyuyoruz.

Biz kadınlar bu durumu kabul etmiyor, toplumsal cinsiyet odaklı afet planlarının düzenlenip hayata geçirilmesi , şiddetsiz ve enkazsız bir yaşamın örülmesi için yetkilileri göreve çağırıyoruz.

Kadınlara, çocuklara, LGBTİ + lara yönelik nefret söylemleri ve uygulanan şiddet; münferit olaylar değildir. Çözüm de sadece yaptırımların arttırılmasında değildir. Eşitlik, özgürlük, emek ve dayanışma için yükselttiğimiz sesimizi, kadınlara yönelen her türlü şiddetin her gün artarak devam ettiği 8 Martları yaşadığımız için öfkeliyiz. Yaşam hakkına yönelik sistematik hale gelen kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanması, önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınması, toplumsal cinsiyet eşitliğini ve bilincini sağlamaya yönelik bütüncül politikaların oluşturularak samimi takibinin yapılması gerekmektedir.

Zonguldak Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, kadınların karar mekanizmalarında yer alması , toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin son bulması istemlerimizi yineleyerek; ilk günkü mücadele ruhu ile eşitlik için mücadele etmeye devam edeceğimizi bildiriyor, deprem felaketinde yaşamını yitiren tüm yurttaşlarımıza rahmet, yaralılara şifa diliyoruz” (Haber Merkezi)

Editör: Seçkin