Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı canlı yayında gündemi değerlendirirken, Merkez Bankası'nın Orta Vadeli Program'daki enflasyon tahmininin değiştiğini vurguladı. Bakan Şimşek, enflasyonla mücadelede "zor ama mümkün" olan tek hane hedefini vurgulayarak, "Biz, elimizdeki verilere dayalı olarak en gerçekçi rakamları sunmaya çalıştık" dedi. Ayrıca, Bakan Şimşek'in açıklamalarına göre, kredi kullanımına da sınırlamalar getirilecek. Altına olan talebin azalabileceğini belirten Bakan Şimşek'in kur ile ilgili mesajları da dikkat çekti.

Bakan Şimşek, NTV canlı yayınında yaptığı konuşmada şu önemli noktaları vurguladı:

1. Küresel Finansal Koşullar ve Türkiye: Şu an küresel finansal koşulların zorlu olduğu bir dönemdeyiz ve küresel ticarette daralma yaşanıyor. Ancak Türkiye gibi güçlü bir hikayesi olan ülkelerin gelecekte gelişeceğini söyledi.

Serbest piyasada dövizde son durum Serbest piyasada dövizde son durum

2. Enflasyon Hedefi: Orta Vadeli Program'ın üç temel bileşeninden biri enflasyonla mücadele. Bakan Şimşek, enflasyonu tekrar tek haneli seviyelere indirmenin "zor ama mümkün" olduğunu ifade etti. Geçiş dönemini takiben bu hedefe ulaşacaklarını belirtti.

3. Mali Disiplin: Programın ikinci bileşeni mali disiplin. Bakan Şimşek, bütçede deprem gibi beklenmedik faktörlerin etkisiyle bir miktar bozulma yaşandığını ancak bütçe açığını düşürmeyi hedeflediklerini açıkladı.

4. Yapısal Reformlar: Üçüncü önemli bileşen, yapısal reformlar. Bakan Şimşek, üretken alanlara yatırım yaparken mevcut kaynakları daha verimli kullanma hedeflerine odaklandıklarını belirtti ve bu reformların kazanımlarını kalıcı hale getireceğini vurguladı.

5. Kredi Kullanımına Sınırlamalar: Kredi kartları, bireysel kredi, taşıt kredisi ve ikinci konut kredisinde kredi kullanımını kontrol altına almak için faiz artışlarına ek olarak bankaların kredi verme isteğini azaltacaklarını açıkladı. Ayrıca, birinci konutta kredilendirme politikalarında değişiklik yapmayacaklarını ancak ikinci ve üçüncü konutlarda kredi kullanımını ciddi şekilde sınırlayacaklarını belirtti. Haber Merkezi

Editör: Virda Şahin