Kahramanmaraş merkezli 11 ilimizi sarsan 7,7 ve 7,6'lık depremlerin üzerinden tam 1 sene geçti. 'Asrın felaketi'' olarak nitelendirilen depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 bin 213 kişi yaralandı. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu Deprem saati olan 04:17’de AFAD Merkezinde basın açıklaması yaparak felaketin izlerini, alınan önlemleri ve hayatını kaybeden vatandaşları andı.

Türkiye finallerinde Zonguldak'ı temsil edecek Türkiye finallerinde Zonguldak'ı temsil edecek

Basın toplantısına Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu önderliğinde Vali yardımcıları, Emniyet müdürü, jandarma komutanı daire müdürleri ve bir çok kurum katılım sağladı.

Basın açıklamasında konuşan Vali Osman Hacıbektaşoğlu, 6 Şubat depreminde Zonguldak olarak yapılan faaliyetleri tek tek açıkladı. Vali Hacıbektaşoğlu, Zonguldak’tan deprem bölgesine toplam 6193 personel görevlendirdiğini söyledi. Ayrıca Türkiye Taşkömürü Kurumundan bölgeye 3905 madencinin gittiği ve burada 335 yaralı vatandaşı enkaz altından kurtardığını açıkladı.

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu yaptığı açıklamada "Bugün 6 Şubat 2024 6 Şubat 2023 tarihinde sadece ülkemizin güneydoğusunu değil yüreklerimizi de sarsan  depremlerin yıl dönümü olması münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Tüm Zonguldak ayakta tüm Türkiye ayakta. Tıpkı altı Şubat tarihinde olduğu gibi. Çok kıymetli basın mensupları 6 Şubat 2023 günü saat 04.17' de yine öğlen saatlerinde 13:24'te  merkez üssü Pazarcık, Kahramanmaraş ve Elbistan, Kahramanmaraş olan  7.6  büyüklüğünde meydana gelen depremler 120 bin metrekarelik alanda 11  il 124  ilçe, 6 bin 29 köy ve mahallede etkili oldu. Ağır yıkıma neden olan depremlerde 53 bin 537 canımız. Yine 107 bin 213 vatandaşımızda yaralandı. Depremin ardından tüm devlet, tüm kamu kurum ve kuruluşlarımız yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri arama kurtarma faaliyetleri için seferber olduk. Bölgeye su, gıda, ilaç ve giyecek başta olmak üzere tüm yaşam   malzemeleri hızla gönderildi. Milletimiz sel oldu, deprem bölgesine aktık. Bütün kalbimizi, tüm duygularıyla, üzüntüsüyle ve bütün imkanlarıyla altı gün Kamu kurumlarımız ve Zonguldaklı vatandaşlarımız aziz milletimiz ile kenetlenerek tek yürekli olduk. Hep beraber birlik ve beraberlik ruhuyla aslın felaketini dayanışmasına döndü" dedi. 


3 BİN 905 MADENCİ ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASINA KATILDI

Afet bölgelerine 3 bin 905 madencinin arama kurtarma çalışmalarına katıldığını ifade eden Hacıbektaşoğlu, "Zonguldak ilimizde 4 bin 701 arama kurtarma personeli ve 1592 iyileştirme çalışmaları personeliyle birlikte 6193 personel görevlendirildi. Bunlar AFAD, Türkiye Taşkömürü Kurumu, belediyelerimiz, emniyetimiz Sağlık teşkilatımız. Bu gönüllü madenciler AFAD gönüllüleri ve yine Zonguldak ilinde yer alan müteahhitlerin bütün tesislerimiz, fabrikalarımız, tüm imkanlarıyla, üretim imkanlarıyla bu ekiplere arama kurtarma personelin ve makineleriyle katılmıştır. Türkiye Taş Kömürü Kurumunca bölgeye gönderilen 3 bin 900 personel enkaz kaldırma ve arama kurtarma faaliyetlerinde 335  vatandaşımızın sağ olarak kurtarmıştır. Yine diğer ekiplerimiz onlarcasının belki yüzlercesinin sağ olarak kurtarmıştır. Başta Türkiye Kızılay Derneği Zonguldak Şubesi olmak üzere ilimizde Faaliyet gösteren pek çok sivil toplum kuruluşu, bölgeye gelen malzemelerin dağıtımı, arama kurtarma çalışmalarında gönüllü olarak yer almıştır. İlimizden 295  iş makinesi ve araç 153 tır 65 kamyon çadır malzemesi hijyen malzemesi, su, gıda kolisi, kömür, konteyner gibi malzemelerin depremzedelerimize yetiştirmiş olduk. İlimize gelen depremzede vatandaşlarımıza da devletimizin ve milletimizin şefkatlli eli uzatılmıştır. Gelen  vatandaşlarımız için adil olarak bir milyonun üzerinde dayanışma vakfımızda nakdi yardım yapılmıştır. Yurtlar kurumu  yurtlarımızda 7956 depremzede vatandaşımız misafir edilmiştir. Yine 549 depremzede öğrencimiz pek çok okullara yerleştirilmiştir. Evim yuvam olsun kampanyasında 127 depremzede ailemiz misafir edilmiştir. Zonguldak hastanelerimizde 511 depremzede vatandaşımız tedavi edilmiştir" şeklinde konuştu. (Sertaç Özdemir/Fadime Yılmaz Elma)

IMG_20240206_045011

IMG_20240206_050447

Editör: Sertaç Özdemir